Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Venezueli
  • 18.06.2016. 19:30

U Venezueli nestašica hrane - ali i piva!

Pivo je popularnije u Venezueli nego u bilo kojoj drugoj latinoameričkoj državi, što tu situaciju čini gorom budući da im ponestaje piva!

Foto: Reuters/Isaac Urrutia
  • 973
  • 100
  • 0

Venezuela ima vrlo monopolizirano tržište piva, i to tvrtku Polar, koja čini 80% tržišnog udjela za sve vrste hrane uz pivo. No, u travnju su zatvorili sve svoje pivovare.

Pivo se može raditi od bilo koje žitarice (riže, pšenice, kukuruza), no najviše se u proizvodnji koristi sladni ječam. Ječam ne raste u Venezueli, pa Polar pivo, kao i većina drugih piva, ovise o usjevima ječma, tako da ga moraju uvoziti, piše Modern farmer.

No, venezuelanska vlada kontrolira sav uvoz i izvoz pa Polaru nije bilo omogućeno više uvoziti ječam iz drugih zemalja. To je, doduše, veći problem za hranu nego što je za pivo jer se zemlja suočava s ozbiljnim nedostatkom hrane. Istraživanja pokazuju kako si 12% stanovnika zemlje ne može priuštiti tri obroka dnevno.

Tvrtka podigla kredit za proizvodnju

Razlog nestašice je složen, dijelom zbog kompliciranih i restriktivnih zakona o stranoj valuti, a dijelom zbog oslanjanja države na naftnu industriju na štetu poljoprivrede. Predsjednik zemlje Nicolás Maduro tvrdi da je Polar namjerno zaustavio proizvodnju zbog neprijateljskih sila, kako bi poremetili venezuelansko gospodarstvo. Polar je, pak, izrazio zbunjenost na ove optužbe.

No čini se da je na vidiku kraj krizi, barem za Polar, jer Reuters izvještava kako je tvrtka osigurala kredit od 35 milijuna dolara iz Španjolske banke kako bi ponovo počela uvoziti sirovine, i za hranu i pivo.

Foto: Reuters/Isaac Urrutia


Tagovi

Venezuela Nestašica Pivo Proizvodnja Hrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo