Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 14.11.2020. 15:00
  • Rusija

U Rusiji meso peradi skuplje nego svinjetina?

Marže proizvođača svinjetine smanjile su se s dosadašnjih 30 do 35% na samo 5 do 10%. Padaju i dalje pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih tvrtki

Foto: Bigstock/tixo2402
  • 122
  • 12
  • 0

"U nekim ruskim regijama veleprodajne cijene svinjskog mesa niže su od onih za perad", tvrdi za pigprogress Albert Davleyev, predsjednik konzultatske agencije Agrifood Strategies.

Izračunao je da su u svibnju ove godine cijene svinjetine pale na 90 rubalja po kilogramu, što je oko 1 euro. "Cijene ove dvije vrste mesa u toj državi konstantno padaju tijekom posljednjih nekoliko godina", tvrdi Davleyev.

Cijene piletine također niske

"Rastući prodor svinjskog mesa u maloprodaju, kao što su lanci supermarketa, diskonti i trgovine prehrambenim proizvodima omogućio je proizvođačima povećanje udjela svježeg, rashlađenog, što je smanjilo troškove povezane s rukovanjem smrznute robe", pojašnjava on.  

Pritisak na ovu industirju natjerao je i dobavljače pilećeg mesa na pad cijena, što je uzrokovalo sveukupno smanjenje potrošačkih cijena.

Niske marže za proizvođače

Time, jasno, opada i profitabilnost stočara. "Kao rezultat toga, marže proizvođača svinjetine smanjile su se s 30 do 35% od prije nekoliko godina, na samo 5 do 10%", tvrdi on.

Meso iz Njemačke srušilo cijenu živih svinja i svinjskih trupova

No, one još uvijek padaju pod pritiskom sve veće konkurencije velikih stočarskih tvrtki koje imaju svoje zemljište, preradu hrane, uzgajališta, objekte za klanje, preradu, skladištenje i distribuciju. Neki od njihovih proizvodnih troškova kompenziraju se brzim rastom izvoza, koji pruža dobru zaradu za jeftine nusproizvode i svinjske prerađevine.

"Međutim, takav proces ne može trajati vječno, a uskoro će se daljnje smanjenje cijena neizbježno morati zaustaviti kad profitabilnost poslovanja dosegne 3 do 5%“, kazao je Davleyev te dodao da se  svinjetina nikada neće moći natjecati s mesom peradi po cijeni, samo zbog omjera konverzije hrane koji je kod brojlera 1,7 do 1,8 kg, a kod svinja 2,2 do 2,7 kg.

Izbijanje Afričke svinjske kuge

Davleyev je rekao da usred smanjenja cijena dolazi i do drastičnog smanjenja uzgoja na seoskim gospodarstvima koji je ozbiljno pogođen izbijanjem afričke svinjske kuge (ASK). Povrh toga, postoje prisilna ograničenja s obzirom na stada na malim i dvorišnim farmama od strane saveznih i regionalnih veterinarskih službi.

Treba napomenuti da su uzgajališta u dvorištu u prošlosti imala najviše proizvodne troškove u svim segmentima ruske svinjske industrije.

Govoreći ranije ove godine, Jurij Kovalev, predsjednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa (RUPP), tvrdio je da bi pandemija Covid-19 mogla oporaviti uzgoj u dvorištima. Osim toga, rekao je da su neke ruske regije počele besplatno davati prasad ljudima kako bi ublažile negativan utjecaj koronavirusa.

Afrička svinjska kuga u nekim zemljama uzrokovala značajan pad cijene mesa

Podsjećamo da se cijene ove vrste mesa u nekim zemljama poput Njemačke kreću stabilno, proizvođači u Belgiji, Sloveniji, Poljskoj i Bugarskoj pretrpjeli su gubitke, svaki za oko 4%. 


Tagovi

Cijene Rusija Svinjetina Piletina Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)