Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 28.10.2020. 09:00

U rujnu zabilježen blagi pad cijena pilećih trupova i konzumnih jaja

Cijena na RH tržištu pilećih trupova u rujnu iznosila je 180,55 €/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU niža je za 3,0 %. Također zabilježen je i pad konzumnih jaja

Foto: Bigstock/ Thatsaphon Saengnarongrat
  • 93
  • 302
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o veleprodajnoj cijeni pilećih trupova i konzumnih jaja u rujnu 2020. godine. 

Tako je od početka ove godine primjetan blagi pad cijena pilećih trupova na domaćem tržištu. U odnosu na siječanj prosječna cijena trupova pala je u rujnu za 4,6 %, a iznosila je 13,56 kn/kg. Također cijene trupova u rujnu bile su niže i u odnosu na lanjske cijene istog mjeseca, i to za 3,0%.

"Prosječna cijena trupova na razini EU u rujnu zadržala se na razini cijena iz kolovoza, a iznosila je 185,96 €/100 kg što je porast za 5,7 % u odnosu na cijene iz svibnja, kada su na EU tržištu evidentirane najniže cijene ove namirnice u proteklih nekoliko godina.

Cijena na RH tržištu u rujnu iznosila je 180,55 €/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU niža je za 3,0 %“, navode. 

Blagi pad cijena jaja

U odnosu na kolovoz u rujnu ove godine niže cijene konzumnih jaja iz kaveznog uzgoja bilježimo kod razreda XL (3,8 %) i M (1,6 %) dok su cijene razreda L bile neznatno više, za 1,5 %. Cijena jaja S razreda nije se mijenjala.

Prosječna veleprodajna cijena najprodavanijih razreda L iznosila je 0,68 kn/kom, a razreda M 0,61 kn/kom.

Jaja iz podnog uzgoja tržena su u rujnu po nižim cijenama u odnosu na mjesec prije i to za 5,4 % (L) odnosno 6,4 % (M). Prosječna veleprodajna cijena L razreda iznosila je 0,70 kn/kom, a M razreda 0,73 kn/kom.

TISUP: Otkupna cijena sirovog mlijeka veća u rujnu, daljnji rast očekuje se i za listopad

U odnosu na prošlu godinu značajno niže cijene jaja u rujnu ove godine bilježimo kod razreda L (podno), za 11,3 % te razreda S (kavezno), za 5,1 %, dok su ostale kategorije težine iz oba uzgojna oblika držanja bile više, i to za 1,4 do 2,8 %.

"Prosječna cijena (razred L i M) na RH tržištu u rujnu iznosila je 135,16 eura/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu, 121,38 eura/100 kg, viša je za 11,0 %. Od početka ove godine na EU  pratimo uglavnom silazni trend cijena jaja (razred L&M), s blagim porastom u rujnu, dok su cijene na RH tržištu, nakon pada u siječnju, ostale prilično stabilne sve do rujna, kada su ponovno blago pale“, zaključuju iz TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijene Pileći trupovi Konzumna jaja Kavezni uzgoj Podni uzgoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?