Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba graška
  • 17.06.2019. 12:00

U Podravini počela berba graška posijanog na 125 hektara

Sve više poljoprivrednih gospodarstava Podravine proizvodi grašak za potrebe "Podravke".

Foto: Sandra Špoljar
  • 1.410
  • 160
  • 0

Na podravskim poljima koprivničke "Podravke" traje berba graška. Posijan je na 95 hektara tvrtkinih površina dok su ga na 30-ak hektara uzgojili tvrtkini kooperanti. Berba se obavlja posebnim kombajnom kojeg je u tu svrhu "Podravka" kupila prošle godine.

"Očekujemo da ćemo nabrati između 600 i 700 tona. Kvaliteta je dobra, jer grašku je odgovaralo to što se prilično dugo izmjenjivalo kišno i suho vrijeme, mada su ove visoke temperature posljednjih dana, malo usporile nalijevanje zrna. No sve u svemu, zadovoljni smo", ističe Goran Kovačić iz Podravkinog sektora poljoprivrede.

Čim se jedna traktorska prikolica napuni graškom, povrće se odvozi u Podravkinu tvornicu "Kalnik" u Varaždin. Od berbe do početka proizvodnje tako prođe svega nekoliko sati.

Berba se obavlja posebnim kombajnom

"Drago nam je što smo uspjeli animirati ovdašnje OPG-ove da se ponovno okrenu proizvodnji povrća za potrebe naše najveće prehrambene industrije. Već sada 80% sirovina nabavljamo u Hrvatskoj, a cilj nam je da za nekoliko godina u potpunosti koristimo isključivo domaće povrće. Tvrtka će tako dobivati svježu i kvalitetnu sirovinu, a poljoprivrednici sigurnog otkupljivača i cijenu koja će im posao učiniti isplativim", doznali smo od Zlatka Đelekovčana, direktora Službe nabave primarnih sirovina "Podravke". 

S obzirom da tvornica "Kalnik" dnevno može preraditi samo 60 tona graška, berba će potrajati još tjedan dana. Trenutno se bere sorta winner.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Berba graška Podravka Zlatko Đelekovčan Kalnik Poseban kombajn Goran Kovačić Grašak


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.