Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Anita Mikac
  • 11.10.2015. 10:30

U Gornjem Bazju otvorena uljara OPG-a Mikac

Virovitičko područje bogatije je za jednu novu uljaru.

Foto: OPG Mikac
  • 429
  • 33
  • 0

U sklopu jednog od najuspješnijih OPG-a u Virovitičko-podravskoj županiji, onom Anite Mikac u Gornjem Bazju u općini Lukač, u rad je puštena uljara dnevnog kapaciteta 500 kilograma toplo prešanih bučinih koštica iz kojig se može dobiti 220 litara čistog bučinog ulja.

Obitelj Mikac, na 70 hektara površina, od kojih se većina nalazi u Gornjem Bazju te nešto oko Virovitice, uzgajaju pšenicu, kukuruz i suncokret, a posljednjih nekoliko godina i buče, od kojih proizvode Bazjansko bučino ulje. Imenom se, kaže Anita Mikac, označava teritorijalna pripadnost, a i ulje se lakše prepoznaje u mnoštvu sličnih proizvoda na tržištu.

Ulje dostojno i hrvatske predsjednice

Bazjansko bučino ulje ima kupce po cijeloj zemlji, a jedna od njih je i hrvatska predsjednica!

A da je to uistinu točno, dokazuje njihovo pojavljivanje na, u prosjeku tridesetak sajmova u Hrvatskoj, na kojima promoviraju i prodaju svoje proizvode. Na jednome je njihovo ulje zapazila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa obitelj Mikac u šali kaže da im se proizvod probio i na Pantovčak. Inače im se kupci javljaju iz svih krajeva zemlje, od juga Dalmacije do Vukovara, a mnogi i sami dođu na njihovo gospodarstvo.

Budući da su za sada zadovoljni poslom, realno je očekivati, kazao je Saša Mikac, da za izvjesno vrijeme uljaru i prošire kako bi se, osim za njih, koristila i za potrebe drugih uljara, što je podržao i načelnik općine Lukač, Đuro Bukvić, koji je također prisustvovao njezinu otvorenju.

Foto: OPG Mikac


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Anita Mikac Virovitičko-podravska županija Gornje Bazje Općina Lukač Uljara Bučine koštice Bučino ulje Suncokret Buče Bazjansko bučino ulje Teritorijalna pripadnosti Sajmovi Kolinda Grabar-Kitarović Pantovčak Jug Dalmacije Vukovar Saša


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.