Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 21.01.2016. 18:25

U dječjoj hrani smije biti tragova pesticida!

Odlukom EU parlamenta u dječjoj hrani ne smije biti GMO-a, no smije tragova pesticida.

Foto: pixabay.com
  • 457
  • 122
  • 0

Iako su zastupnici Europskog parlamenta, uključujući i naše, većinom glasova uspjeli stopirati prijedlog Europske komisije da dječja hrana smije sadržavati čak 30% šećera, nije bilo dovoljno ruku kako bi se u hrani za dojenčad i djecu, zabranili i tragovi pesticida. Zvuči suludo, ali nažalost istinito.

"Žao mi je što prijedlog nulte tolerancije na pesticide u dječjoj hrani nije usvojen, iako je poznato da određene skupine pesticida mogu imati neželjene posljedice po razvoj, u tom razdoblju života izrazito osjetljivog, endokrinog sustava dojenčadi i male djece.

Prijedlog nulte tolerancije na pesticide u dječjoj hrani nije prošao

Smatram kako je razlog tome činjenica što se u proizvodnji koristi puno pesticida i jednostavno je teško pronaći dovoljnu količinu netretiranih proizvoda. Prisutnost pesticida u hrani za dojenčad, doista je potrebno držati pod strogim nadzorom. Nulta tolerancija na prisutnost pesticida u hrani za dojenčad bila bi najbolje rješenje, koje bi ujedno pomoglo i boljem plasmanu prirodnih i zdravih proizvoda ekološke poljoprivrede", ističe eurozastupnica Marijana Petir.

Ipak, zastupnici su se usprotivili mogućnosti da se u hrani za dojenčad koriste neprovjerene tehnologije i tehnologije u nastajanju, poput GMO-a i nanotehnologije, čije dugoročne opasnosti još nisu poznate.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Zastupnici Dječja hrana Dojenčad Pesticidi Marijana Petir Europski parlament Ekološka poljoprivreda


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]