Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraš
  • 04.09.2015. 16:40

U Bajaderi prvi bademi iz Ravnih kotara

Vrlo je vjerojatno da će u Ravnim kotarima uskoro biti zasađeni novi nasadi badema, vrlo isplative i ne toliko osjetljive biljke, koja se još donedavno zanemarivala, da bi sada, došla na popis najpopularnijih kultura u tom dijelu zemlje.

  • 735
  • 140
  • 0

Za Bajaderu zagrebačkog Kraša d.d. znamo svi, no tvrtka će uskoro početi i s proizvodnjom još jedne vrlo slične slastice nazvane Bajadera Amarus, čiji će sastojci biti gorki i slatki bademi te lješnjaci.

Više od 60% proizvedenih Bajadera završi na stranim tržištima od Amerike do Australije. Ipak, koliko god nam spomenuti proizvod bio dobar, priča o njemu na ovim se stranicama našla zbog badema. I to domaćih.

Prvi nasadi rodili, u planu sadnja novih

Naime, prokuristica Kraša Marica Vidaković, kazala je u Dubrovniku, kako su ove godine prvi put rodili bademi, koje je tvrtka u Ravnim kotarima uz pomoć kooperanata, kojima je financirala nabavu 10 tisuća sadnica, posadila prije šest godina. A kako doznajemo, planira se i proširenje nasada, kako bi u Kraševim proizvodima, u što većem postotku bili samo hrvatski bademi.

Tome u prilog govori i modernizacija proizvodnih pogona u Zagrebu kao i tvrtkama, članicama grupe Kraš d.d., Karolini d.o.o. iz Osijeka i Miri a.d. iz Prijedora u Bosni i Hercegovini, koja upravo traje. Članovi uprave su pak, u izvještaju za prvu polovicu ove godine izvijestili i o znatnom povećanju izvoza u SAD, Australiju, Saudijsku Arabiju, Švedsku, Sloveniju i Srbiju.


Tagovi

Bajadera Kraš d.d. Zagreb Bajadera Amarus Gorki bademi Slatki bademi Lješnjaci Marica Vidaković Dubrovnik Ravni kotari Nasadi badema Prvi urod Kooperanti Modernizacija pogona Karolina d.o.o. Osijek Mira a.d. Prijedor Bosna i Hercegovina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs