Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transatlantski trgovinski sporazum
  • 26.09.2015. 12:30

TTIP u korist malim i srednjim poduzećima?

Obje strane moraju imati koristi od sporazuma jer u protivnom on ne bi imao smisla, a one trebaju biti prvenstveno za građane - očekuje se povećani broj radnih mjesta, povećana trgovina, proizvodnja i prodaja pa i snižavanje cijena?

Foto: stop-ttip.org
  • 104
  • 8
  • 0

Cilj Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) je olakšati trgovinsku razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, a posebne se koristi očekuju za mala i srednja poduzeća, istaknuto je u petak na konferenciji "Utjecaj TTIP-a na male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj", u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Margaret Horner Nardi ističe kako je TTIP važan za Hrvatsku i SAD te da mu je cilj olakšati trgovinsku razmjenu, što je posebice značajno za mala i srednja poduzeća.

Uključivanje u tržište malih tvrtki

"Uspijemo li postići dogovor, stvorit ćemo pretpostavke za značajno povećanje konkurentnosti naših gospodarstava i time osigurati zaposlenost i prosperitet s obje strane", kazala je Horner Nardi. Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević također je kazao kako je sporazum, o kojem pregovori traju već dvije godine, važan za mala i srednja poduzeća.

Njime se želi malim i srednjim tvrtkama pomoći u uključivanju na tržište, kazao je Baričević te naveo kako su razini EU oko 99% poduzeća mala i srednja, osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru, a stvorila su i 85% novih radnih mjesta od 2002. do 2010. godine.

EU neće snižavati standarde?

Problemi s kojima se suočavaju ta poduzeća zajednička su u cijelom EU - papirologija, birokracija, administrativne naknade i pristojbe, opterećujući postupci izvoza, naveo je Baričević.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je kako postoji strah da će zbog TTIP-a velike multinacionalne kompanije "preplaviti" Europu i Hrvatsku i nametnuti neka svoja pravila. "To nije istina, taj strah treba odagnati. EU neće snižavati svoje standarde kada je riječ primjerice o sigurnosti hrane ili bilo čemu drugom", kazao je Klisović napominjući kako Amerika ne želi prevariti EU, i obrnuto.

Tvrtke neće blokirati zakone?

Obje strane moraju imati koristi od sporazuma jer u protivnom on ne bi imao smisla, a one trebaju biti prvenstveno za građane - očekuje se povećani broj radnih mjesta, povećana trgovina, proizvodnja i prodaja pa i snižavanje cijena, kaže Klisović.

EU i SAD pregovaraju o TTIP-u od srpnja 2013. godine, a proces bi trebao biti zaključen do iduće godine. Zagovornici kažu da će TTIP značajno povećati gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta, a kritičari strahuju da će umanjiti zaštitu potrošača i omogućiti tvrtkama da blokiraju zakone koji im ne idu na ruku.

Foto: stop-ttip.org


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

TTIP Trgovinska razmjena SAD Margaret Horner Nardi Tržište Branko Baričević Radna mjesta Zaposlenost Zakoni


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?