Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 26.02.2015. 11:15

TTIP je sklizak teren za naše poljoprivrednike

Iako bi EU mogla povećati izvoz svojih proizvoda, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi te crveno meso, šećer, vino, maslinovo ulje, na američko tržište, EU poljoprivrednici se boje da će američka GMO hrana slobodno i nekontrolirano ulaziti u Europu.

  • 194
  • 15
  • 0

Većina Odbora Europskog parlamenta raspravljala je ovog tjedna o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja (TTIP), jer je završen osmi krug pregovora između EU i SAD-a, a zastupnici, koji bi u konačnici trebali potvrditi sporazum, niti sami nemaju dovoljno informacija do kuda su pregovori stigli.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uključila se je u raspravu u okviru Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, kojem je članica. Rekla je da je logično da EU sklapa trgovinske sporazume s drugim državama i da je interes EU osigurati bolju šansu za naše proizvođače, no da ipak poziva na oprez jer joj se čini da se kod ovog sporazuma nalazimo na skliskom terenu.

Iako bi EU mogla povećati izvoz svojih proizvoda, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi te crveno meso, šećer, vino, maslinovo ulje, na američko tržište, europski poljoprivrednici se boje da će američka GMO hrana slobodno i nekontrolirano ulaziti u Europu.

Novčana potpora za proizvodnju GMO

"Naime američki poljoprivrednici dobivaju novčanu potporu Vlade u proizvodnji GMO hrane, stoga je takva hrana jeftinija i bit će cijenom izravna konkurencija europskim prehrambenim proizvodima. Dodatni problem je izuzetno liberalno američko zakonodavstvo koje tolerira prisutnost GMO-a u hrani bez označavanja, pa to ujedno predstavlja opasnost za potrošače", rekla je Marijana Petir koja je poznata po tome da se zalaže za tradicionalan način proizvodnje hrane te se protivi korištenju genetičkog inženjeringa.

Također, hormonski tretirana govedina je vrlo važan proizvod u SAD-u i udruženjima poljoprivrednika i američkim vlastima nije jasno zašto je zabranjeno izvoziti tako tretiranu govedinu i svinjetinu. Europa brani hormonski tretiranu hranu još od 1980-tih, no nedavno su EU i SAD vodili spor vezano uz hormonski tretiran uzgoj govedine, dok SAD i danas tvrdi da Europa nije imala čvrste dokaze o negativnim posljedicama na potrošače te da europski prehrambeni propisi nisu temeljeni na znanstvenim činjenicama.

Opasnosti TTIP-a

Europski stručnjaci u Studiji održivosti Transatlantskog partnerstva za trgovinu i ulaganja između EU i SAD-a, kojom bi EU povećala izvoz prehrambenih proizvoda detektirali su i određene opasnosti koje sporazum nosi sa sobom. Jedan od dodataka prehrani, kojeg u svojoj proizvodnji koristi SAD, je Ractopamin, stari lijek kojim se liječila astma, a koji se koristi kako bi se povećala težina mesa. Isto tako sredstva i kiseline koje se koriste za dezinfekciju leševa te uklanjanje zaraznih bolesti poput salmonele i E. coli korišteni su u SAD-u za pranje mesa prije pakiranja kako bi zadovoljili vladine mjere sigurnosti hrane. Naravno takve kemikalije se ne koriste u EU, već se meso čisti običnom vodom.

"Kada bi se prihvatila takva suradnja za uvoz spomenutog mesa, europski proizvođači suočeni sa vrlo strogim propisima proizvodnje hrane, bili bi u vrlo nepovoljnom položaju. Ovdje ponovo ističem opasnost za potrošače, ukoliko takvi proizvodi ne budu označeni kao i ako ne budu navedeni svi aditivi s kojima su tretirani. Stoga pozivam na oprez, strogu kontrolu i označavanje sljedivosti na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima kako bi zaštitili naše poljoprivredne proizvođače i potrošače", kazala je Marijana Petir.


Tagovi

Transatlanstko partnerstvo za trgovinu i ulaganje SAD Marijana Petir Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Trgovinski sporazum Skliski teren Mlijeko Mliječni proizvodi Crveno meso Šećer Vino Maslinovo ulje Američko tržište GMO hrana


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]