• Sigurnost hrane
  • 01.04.2020. 15:00

Treba li se zaista dezinficirati hrana kupljena u trgovini?

Trenutno nema dokaza da se Covid-19 prenosi hranom. Najvećem riziku se izlažete dok se muvate među policama u trgovini i susrećete s drugim kupcima.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 1.489
  • 150
  • 0

I Covid-19 pokazao je koliko mi ljudi možemo biti različiti. Dok jedni svakodnevno pohode trgovine bez straha od zaraze, pipkanjem provjeravaju je li kruh svjež, drugi u njih odlaze tek kada je prijeko potrebno, a treći idu u krajnost te svaki kupljeni artikl brišu dezinficijensima, alkoholom, namirnice odmah prebacuju u svoju ambalažu, svježe voće i povrće ne kupuju od straha da je možda netko zaražen kihnuo na njih. 

Zdrav razum nam kaže - manite se krajnosti. 

Trenutno nema dokaza da se Covid-19 prenosi hranom. Najvećem riziku se izlažete dok se muvate među policama u trgovini i susrećete s drugim kupcima. 

Ne možete se razboljeti dodirivanjem

Postoji teorija da hranu treba tri dana držati u garaži, šupi ili sličnoj prostoriji kako bi virus "ispario". No, kako za sciencalert piše Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost hrane sa Sveučilišta Rutgers, opasno je na neprikladnoj temperaturi držati svježe mlijeko, meso i drugu hranu jer tada postoji mogućnost kvarenja i trovanja hranom, a nikome, vjerujem, to u ovim trenucima ne treba. 

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Isitna, virus se može aktivirati na sobnoj temperaturi, ali bi namirnice morale biti jako onečišćene, a osim toga, ne možete se razboljeti dodirivanjem. Ističe da nema smisla ni prebrisavati proizvode. Dovoljno je oprati ruke prije nego krenete jesti hranu koju ste izvadili iz takve ambalaže. "Pogodite što, pranje ruku prije jela najbolja je praksa čak i kad ne postoji pandemija!", našalio se Schaffer. 

Voće i povrće prati u hladnoj vodi

Kada je riječ o svježim proizvodima kao što je voće i povrće, ono se ne smije prati sapunom kako neki rade. Neispran sapun može izazvati mučninu, povraćanje, proljev. Trenutačne preporuke znanstvenih stručnjaka, uključujući FDA kažu da se svježe voće i povrće pere u hladnoj vodi. 

Soda bikarbona uspješno uklanja i do 96% pesticida s jabuka?

Ovaj stručnjak upozorava i na vrećice te kaže kako je teoretski moguće da torba ili vrećica za višekratnu upotrebu u trgovini pokupi viruse, uključujući i Covid-19. Zato ih je potrebno redovito prati. Nakon što ste iz njih izvadili sve namirnice, operite ruke. 

Napravite popis i rutu kupovine

Kada je riječ o samoj kupovini, prije odlaska u trgovinu napravite popis i to po redosljedu polica kako biste što manje kružili i sve obavili u najkraćem roku. Držite se pravila o fizičkoj udaljenosti od 2 metra, ne zaustavljajte se i ne pričajte s nikim. Svakako se poslužite dezinfekcijskim sredstvom koje mnoge trgovine nude na ulazu, a koristite ga i na izlazu. Čim dođete kući, operite ruke. 

Što je izolacija, samoizolacija, a što karantena - pojmovi vezani uz koronavirus

Kada je u pitanju nabavljanje svježe hrane kao što je voće, povrće, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, u svojoj okolici pronađite proizvođače koji će vam na kućni prag dostaviti namirnice. S njima se čak ne morate ni susresti, platiti im možete na račun. 


Tagovi

Sigurnost hrane Brisanje hrane Dezinficiranje Koronavirus Covid-19 Brisanje namirnica Voće Povrće Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna li netko što je ovo?