• Soda bikarbona

Soda bikarbona uspješno uklanja i do 96% pesticida s jabuka?

Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s otopinom sode bikarbone uklonjeno je 80% tiabendazola, a za uklanjanje 96% fosmeta potrebno je 15 minuta.

Foto: Pixaby/Paul Brennan
  • 3.869
  • 612
  • 0

Soda bikarbona je poznata kao učinkovit pomagač u kućanstvima, a sada je i dokazano da ona uklanja čak 96% pesticida iz voća i povrća. Kada se pomiješa s vodom i 15 minuta nježno trlja kožicu jabuka, ona uklanja gotovo sav preostali pesticid koji je ostao na plodu.

Utvrđeno je da je metoda čišćenja sodom bikarbonom učinkovitija od standardne tehnike ostalim načinima, u trajanju od dvije minute kako bi se uklonili ostaci pesticida. Prethodna istraživanja otkrivaju da razgrađuje pesticide zbog svog visoko alkalnog pH, pa je u stanju neutralizirati pesticide.

"Povećana je zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od pesticida za sigurnosti hrane i ljudskog zdravlja, stoga je poželjno smanjiti štetne rezidue", rekla je za dailymail glavna autorica studije dr. Lili He sa Sveučilišta Massachusetts.

Kako je provedeno istraživanje?

Sveučilište Massachusetts provelo je istraživanje o učincima sode bikarbone na sortu jabuke Gala koje su tretirane s dvije vrste pesticida, a riječ je o insekticidu fosmet i fungicidu tiabendazolom. Nakon njihovog prodiranja u koru jabuka, jabuke su isprane s tri vrste tekućine: vodom iz slavine, otopinom sode bikarbone pomiješanom s vodom i otopinom za izbjeljivanje. Za procjenu prisutnosti pesticida na površini i unutar ploda jabuka korištena je tehnologija elektroničkog mapiranja.

Rezultati – soda bikarbona uklanja do 96% pesticida

Rezultati otkrivaju da je soda bikarbona pomiješana s vodom najučinkovitiji način uklanjanja pesticida iz jabuka. Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s otopinom sode bikarbone uklonjeno je 80% tiabendazola, a za uklanjanje 96% fosmeta potrebno je 15 minuta. Smatra se da je tiabendazol teže ukloniti zbog toga što lakše prodire u koru plodova.

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom klorpirifosom

Istraživači tvrde da će guljenje jabuka prije konzumacije ukloniti pesticide, no to će ujedno i smanjiti nutritivni sadržaj ovog voća.

Ostale metode za uklanjanje pesticida s plodova

Obično pranje voća i povrća pod jakim mlazom vode može ukloniti pesticide, ali to ovisi o vrsti pesticida i plodu. Neki ljudi peru voće i povrće otopinom vode i soli, no nije dokazano da dodatak soli poboljšava uklanjanje pesticida u odnosu na pranje vodom bez njenog dodatka. Voće i lisnato povrće se može ostaviti i u otopini octa, kuhinjske soli i vode. Iako nije dokazano da djeluje na pesticide, ovom otopinom ćete ukloniti bakterije.


Tagovi

Soda bikarbona Pesticidi Hrana Uklanjanje pesticida Pranje voća Pranje sodom bikarbonom


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Meni se čini kako je proljeće tek počelo a moj vrt već pravi sjemenke za sljedeću godinu.Salata je prva krenula u sjeme. Sada već počinje žutiti i grašak koji nisam brala već ostavljala za sjeme.onda rotkvice,blitva asada i lanj... Više [+]