Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveđi kebab
  • 13.02.2019. 12:30

Tolušić: Povučeno meso za kebab nije iz sporne klaonice u Poljskoj

Priča o govedini iz Poljske te njezinu povlačenju i dalje ne silazi s naslovnica. No, tvrdi ministar, nije riječ o mesu iz sporne klaonice.

Foto: Bigstockphoto/amKanobi
  • 733
  • 42
  • 0

Povučeno meso za kebab, otkriveno i u Hrvatskoj, nije bilo iz sporne klaonice u Poljskoj. Naglasio je to danas novinarima ispred Banskih dvora ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Zaraženog mesa nema iz one klaonice koja je bila sporna. To je meso iz druge klaonice u Poljskoj koje nije bilo dobro i povučeno je s tržišta", rekao je Tolušić dodajući da je za povučeno meso, konkretno iz restorana, nadležna Sanitarna inspekcija.

Naime, dan ranije je RTL objavio da je slovensko-njemačka tvrtka Alebon povukla 12 tona goveđeg kebaba distrubuiranog prema Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj zbog sumnje na prisutnost Escherichie coli i Salmonelle kao i zbog sumnje na prisutnost ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda. 

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Inače, riječ je o tvrtki čiji se zamrznuti doner kebab za restorane brze hrane proizvodi u Poljskoj, a slovenske inpekcije potvrdile su da je sporni proizvod distribuiran u 41 zalogajnicu s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj. 

Naše, pak, Ministarstvo zdravstva potvrdilo je kako je sporno meso pronađeno, ali i uklonjeno iz tri ugostiteljska objekta. No, i dalje se smatra da nije riječ o mesu iz klaonice čiji su video snimci klanja bolesnih krava šokirali cijelu Europu. 

Prema pisanju slovenskih medija, u povučenom mesu su utvrđeni tragovi ketoprofena, nesteroidnog protuupalnog lijeka koje se inače u tijelu životinje razgradi u roku od 24 sata nakon primanja. To, naglašavaju, znači da su goveda njime bila "liječena" neposredno prije klanja, što je zabranjeno. 

U slovenskim kebabima pronađeno sumnjivo meso iz Poljske

Podsjećamo, Poljska godišnje proizvede oko 560.000 tona govedine, od čega 85 posto izvozi u zemlje Europske unije, većinom u Britaniju, Španjolsku, Italiju i Njemačku. 


Tagovi

Govedina Kebab Meso


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]