Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 30.03.2017. 07:30

Tolušić: Poticaji za maslinovo ulje ostaju!

Ministar Tolušić: Poticaji za ulje ostaju, ali upravu za maslinarstvo nećemo osnivati!

Foto: Facebook Tomislav Tolušić
  • 5.597
  • 284
  • 0

Kako je Maslina, časopis koji u krilu Slobodne Dalmacije izlazi već 14 godina, najčitaniji maslinarski časopis u Hrvatskoj te ima zaista dobru komunikaciju sa svojim čitateljima maslinarima, prenosimo njihov intervju s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Pitanja koja je Maslina uputila ministru Tolušiću dobrim dijelom su upravo glas maslinara iz Dalmacije, Istre i s kvarnerskih otoka.

Za maslinare nema promjena

Kako će se ubuduće poticati hrvatska proizvodnja maslinova ulja i maslina? Kakve poticaje mogu očekivati maslinari?

Za 2017. za maslinare nema nikakvih promjena u odnosu na prošle godine, kao i ostali poljoprivrednici i maslinari, mogu ostvariti izravna plaćanja, te dodatno plaćanje u sklopu IAKS mjera ruralnog razvoja ako se radi o ekološkoj proizvodnji, uzgoju na područjima s posebnim ograničenjima ili održavanju ekstenzivnih maslinika.

Minimalna površina maslinika ostaje 1ha

Ostaje uvjet minimalne površine maslinika od jednog hektara, no poljoprivrednici koji imaju površine manje od hektara, što je posebno izraženo na našim otocima, mogu se udružiti u zadrugu i tako ostvariti prava na plaćanja.

De minimis potpora

Ne ukidaju se, u okviru plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima, ni poticaji za proizvedeno i prodano djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Minimalna količina ulja za koju se potpora isplaćuje je 50 litara, a maksimalni je iznos 10 kuna za litru. Jedina je promjena što će se od 2017. godine ova vrsta potpore tretirati kao de minimis potpora.

Najviše poticaja splitskim maslinarima

Podsjetit ću, samo za prodano maslinovo ulje za proizvodnu 2016. isplaćeno je više od pet milijuna kuna, a najviše poticaja, gotovo 2,4 milijuna kuna, otišlo je upravo maslinarima iz Splitsko-dalmatinske županije.

Upravu za maslinarstvo nećemo osnivati!

Podržavate li osnivanje uprave za maslinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede? Maslinari su izuzetno zadovoljni prvim susretom s vama odmah nakon vašeg dolaska na mjesto ministra. U očekivanju novog sastanka, dogovorili su se da će tražiti osnivanje uprave za maslinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede. Maslina je sigurno po prostoru koji zauzima najjača voćka u državi, a po brojnosti stabala druga je voćka u Hrvatskoj.

Maslinarstvo nedvojbeno ima golem potencijal i vjerujem da ćemo ga maksimalno iskoristiti. Razumijem želje maslinara za osnivanjem uprave za maslinarstvo, znam da su njihove namjere dobre i usmjerene na strateški razvoj njihove proizvodnje, ali probleme nećemo riješiti osnivanjem nove uprave u ministarstvu, nego dobrim upravljanjem i kvalitetnim dijalogom s maslinarima.

Autor: Meri Šilović, Foto: Facebook Tomislav Tolušić


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslina Tomislav Tolušić Poticaji Ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]