Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 08.06.2016. 18:00

Todorić s Belgijancima vodi Vinku na novu razinu

Vinka d.d. iz Vinkovaca pod okriljem Agrokora i belgijske Ardo Grupe postaje vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u jugoistočnoj Europi!

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
  • 6.731
  • 928
  • 0

Nakon niza godina propadanja i staganacije, vinkovačkoj Tvornici za preradu zamrznutog voća i povrća smiješe se ipak bolji dani i budućnost kakvu sadašnji radnici u toj tvornici nisu ni sanjali.

Naime, predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić i operativni izvršni direktor belgijske tvrtke Ardo Bernard Haspeslagh potpisali su ugovor o međusobnoj suradnji između Agrokora i Ardo Grupe, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kojim te dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvornice Vinka. A što to znači za samu tvornicu, radnike i vinkovački kraj, najbolje znaju u Agrokor koncernu. Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna i tvrtka Ardo.

Vinkovačka Vinka osigurala budućnost - s 15 na 60 tisuća tona!

Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka.

Tome treba dodati da i PIK Vinkovci proizvodi velike količine povrća, a samo područje Jarmine i Borinaca ima mnogo privatnih uzgajivača voća i povrća koji će se uključiti u kooperantski odnos.

"Proizvodnja u Vinki povećat će se s sadašnjih 15.000 na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Naš plan je i da trenutačna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta i voćnjaka", poručio je Ivica Todorić podsjetivši kako je Agrokor do sada u Vinku uložio oko 200 milijuna kuna.

Agrokor i Ardo investirat će 400 milijuna kuna u Vinku. Potpisali su Joint Venture ugovor kojim će Vinka postati vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi.

Veći broj kooperanata i radnih mjesta

Prema njegovim riječima, krajni cilj svih ulaganja Agrokor koncerna i Ardo Grupe u Vinku je da ta tvornica postane najveća industrija zamrznute hrane u istočnoj Europi.

"Mi to možemo učiniti i želimo. A uz to, od voćnjaka Borinci, koji je bio sinonim za voćarstvo u Hrvatskoj i nalazi se tu, tik uz tvornicu, također ćemo napraviti najbolji voćnjak u Europi", poručio je Ivica Todorić na svečanosti potpisvanja ugovora s Ardo Grupom najavivši kako će u Vinki otvoriti novih, najmanje 1.000 radnih mjesta.

Ardo grupa proda 762 tisuće tona smrznutog voća i povrća godišnje

"Ovaj ugovor za Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Ardo je kompanija u obiteljskom vlasništvu s prometom od 841 milijun eura i 3.800 zaposlenika. Europski je lider u proizvodnji svježe zamrznuog povrća i začinskog bilja", predstavio je Ardo Grupu operativni izvršni direktor Ardoa Bernard Haspeslagh navevši kako Ardo Grupa ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih jedinica u osam europskih država, a prodaje 762.000 tona svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.

Todorić: Treba raditi!

"Borinci i Vinka bili su pojam uzornih poduzeća u vinkovačkom kraju. Nažalost, dugi niz godina tražili su vlasnike koji će im vratiti perpsektivu i mislim da je Agrokor upravo tvrtka koja im to može ponuditi", kazap je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Potpisivanju ugovora nazočni su bili brojni uzvanici među kojima i direktor Vinke Domagoj Franić, direktor PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić i drugi. Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja ugovora, Ivica Todorić je kazao kako je Agrokor jedina kompanija koja je u Hrvatskoj sveprisutna.

"Svi govore kao je Todorić veliki proizvođač. Je. Investirali smo šest milijardi kuna u hrvatsku poljoprivredu. Bolje rečeno, uzeo sam šest milijardi kuna i dužan sam šest milijardi kuna i danas smo najveći proizvođači svega", kazao je poručivši kako treba samo raditi i raditi i svima će biti bolje.

Problem Hrvatske je..?

"Treba raditi. Svi znamo što i kako. U raznim fondovima ima toliko novca, a mi ga ne znamo iskoristiti. Moramo početi donositi odluke i angažirati se jače u sprovođenju interesa države, a to su investicije. Mi nemamo radnika. Išli smo u ministarstvo i na Zavod za zapošljavanje jer nam treba 4.000 radnika. Od tih 4.000 javilo nam se 200 od kojih je raditi ostalo samo 40 ljudi. Za ne povjerovati. Ili smo mi krivi ili tamo u tom ministarstvu. Želio bih taj slučaj rasvjetliti i da se oko toga naši mediji zainteresiraju. To je problem Hrvatske", poručio je Todorić.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL


Tagovi

Agrokor Koncern Vinka Ardo Grupa Ivica Todorić Bernard Haspeslagh Ulaganja Prerada Zamrznuto Voće Povrće Nova Radna Mjesta 1.000 Ulaganja 400 Milijuna Kuna


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.