Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroFructus
  • 20.04.2015. 09:35

Todorić odustao od otkupa voća i povrća

Iz Todorićeva koncerna je dobivena samo kratka informacija da je Agrokor napustio posao otkupa voća i povrća u dolini Neretve te da je u tijeku preuzimanje od strane AgroFructus grupe. Agrokor će nastaviti s proizvodnjom voća i povrća u Belju i Vinkovcima, ali ga više neće otkupljivati.

Foto: dubrovački.hr
  • 2.248
  • 152
  • 0

Tvrtku Kor Neretva d.o.o. sa sjedištem u Opuzenu, od koncerna Agrokor Ivice Todorića, kupio je Denis Matijević, većinski vlasnik tvrtke AgroFructus d.o.o. iz Donjega Miholjca. Koliko je Denis Matijević, inače, dugogodišnji poslovni partner Ivice Todorića, izdvojio novaca za ovaj posao, još nije poznato, kao niti ostali detalji ugovora, no Poslovni dnevnik navodi, kako im je na kupoprodajnim adresama potvrđena realizacija ove transakcije.

Iz Todorićeva koncerna je pak dobivena samo kratka informacija da je Agrokor napustio posao otkupa voća i povrća u dolini Neretve te da je u tijeku preuzimanje od strane AgroFructus Grupe.

Agrokor će povrće proizvoditi, ali ne i otkupljivati

Prema dostupnim informacija, Agrokor će nastaviti s proizvodnjom voća i povrća u Belju i Vinkovcima, ali ga više neće otkupljivati. S druge strane, AgroFructusu je otkup jedna od najvažnijih karika u poslovanju i ovime postaje najveći proizvođač i otkupljivač voća i povrća na našem tržištu.

Surađuje s tri tisuće kooperanata od kojih godišnje otkupi više od 100 tisuća tona voća i povrća, a ima i rashladno-skladišne objekte, kapaciteta 90 tisuća tona. Također, u Slatini je prošle godine tvrtka otvorila moderan pogon za pasterizaciju voća i povrća u koji je investirano oko 50 milijuna kuna. Osim u Hrvatskoj, odnosno Donjem Miholjcu i Slatini, AgroFructus ima svoje poslovnice u Laktašima i Čapljini u Bosni i Hercegovini te Strumici u Makedoniji. Danas je, tako s proizvodnjom pasteriziranog voća i povrća, u kojem sudjeluje sa 60% udjela, lider na hrvatskom tržištu, jer opskrbljuje sve trgovačke lance. Također svoje proizvode, izvozi u Australiju, Kanadu, SAD, Švicarsku, Njemačku, Sloveniju, BiH, Srbiju, Libiju i Izrael.

AgroFructus d.o.o. postaje lider u proizvodnji i otkupu voća i povrća

U proteklih 15-ak godina u skladišta i hladnjače te opremu za pakiranje i preradu, u mjestima od Slavonije do Istre, investirano je oko 500 milijuna kuna. Denis Matijević je s ovom akvizicijom AgroFructus grupe i s listom od šest tvrtki u Hrvatskoj, Makedoniji i BiH, u kojima je zaposleno 550 radnika i koje su u 2014. godine, ukupno ostvarile 600 milijuna kuna prihoda, dodao i sedmu, opuzensku Kor Neretvu. Podaci o njezinu poslovanju u prošloj godini još nisu javno poznati, no u 2013. godini imala je 115 milijuna kuna prihoda, uz godišnji rast od gotovo 12%, neto dobit od 1,7 milijuna kuna i 57 radnika, navodi Poslovni dnevnik.

Ovaj poslovni potez AgroFructusa d.o.o. toliko i ne čudi s obzirom da je njegov većinski vlasnik Denis Matijević već prije izjavljivao da je poljoprivreda posao budućnosti, no Hrvatska se presporo uključuje na taj vlak.

Jedan od tri tisuće njihovih dosadašnjih kooperanata je i OPG Aleksandra Stambolije iz Donjega Miholjca. "Od samih početaka radimo s tvrtkom AgroFructus i kompletnu godišnju proizvodnju od 1.200 tona raznog povrća otkupi AgroFructus. U dosadašnjem razdoblju smo se zajedno razvijali i trenutačno radimo 25 hektara proizvodnje na otvorenom i jedan hektar plasteničke proizvodnje. Plan za predstojeće razdoblje je povećati proizvodnju plasteničke robe i postati još konkurentiji kako na domaćem, tako i na tržištu Europske Unije", poručuju iz ovog OPG-a.

Branko Stojčević i supruga Đurđica iz Sesveta kraj Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji, posljednjih 15 godina za AgroFructus uzgajaju krastavce. "Počeli smo raditi još kao srednjoškolci uz roditelje koji se bave stočarstvom i ratarstvom. To nam je bio solidan izvor prihoda preko ljetnih praznika. Sada ih sadimo na površini između 1.400 i 1.800 četvornih metara i zadovoljni smo našim otkupljivačem. Prate nas u proizvodnji, sjemenom, zaštitnim sredstvima, gnojivom, savjetima i što je najvažnije, otkupnom cijenom i otkupom", izjavio je Branko Stojčević, za portal 034.

OPG Željka Tudića iz Velike Češnjevice u Virovitičko-podravskoj županiji, pak, na površini od četiri hektara, za AgroFructus proizvodi jagode, salatne krastavce, rajčicu i papriku. S obzirom na zadovoljstvo dosadašnjih kooperanata, vjerujemo da niti novi, iz neretvanske doline, neće imati razloga za nezadovoljstvo.

Foto: dubrovački.hr


Tagovi

Kor Neretva d.o.o. Opuzen Koncern Agrokor Ivica Todorić Denis Matijević AgroFructus d.o.o. Donji Miholjac Poslovni dnevnik Otkup voća i povrća Dolina Neretve Belje Vinkovci Kooperanti Rashladno skladišni objekti Slatina Pasterizacija Pogon


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]