Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pršuta
  • 21.04.2023. 15:15
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Titula opet ide u Dugopolje: Dalmatinski Smjeli šampion 9. Dana hrvatskog pršuta

Vlado Prančić naš je najnagrađivaniji pršutar. Deveti Dani hrvatskog pršuta danas i sutra održavaju se u Rijeci pa požurite jer najavljen je i rast cijene ove delicije.

Foto: Mateo Levak
  • 1.565
  • 105
  • 0

Dalmatinski pršut Smjeli ponovo je ponio titulu najboljeg u Hrvatskoj. 

Šampionom je proglašen na devetim Danima hrvatskog pršuta koji se danas i sutra održavaju u Rijeci. Kako je priopćeno, vlasnik Vlado Prančić najnagrađivaniji je hrvatski pršutar, a s ove najveće manifestacije koja promovira zaštićene hrvatske pršute na europskoj razini, već ima dvije šampionske titule.

Pobijedio je u konkurenciji 14 iznimnih pršuta među kojima su zastupljeni sva četiri zaštićena: krčki, istarski, drniški i dalmatinski. "Da je riječ o proizvodima visoke kvalitete govori i podatak da je od 14, njih deset osvojilo više od 90 bodova i okitilo se zlatom", ističu organizatori. 

"Neminovno mu slijedi rast cijena na tržištu uzrokovan rastom cijena sirovine, energenata, rada, povećanja kamata, ukratko svih ulaznih troškova", istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta upozoravajući da rast cijena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje te da zbog neizvjesnih vremena proizvođači nastoje proširiti svoje tržište prije svega na Europsku uniju.

Ante Madir: Proizvedemo oko pola milijuna komada pršuta, a potražnja je duplo veća

"Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta gdje su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi. Za kvalitetan iskorak na tržište Europe potrebne su daljnje investicije kroz proizvodnju, pakiranje, marketing. Tako da su veliki izazovi pred nama“, naglasio je. 

Nagrađeni hrvatski pršutari 

Kako je rekao u Hrvatskoj se još uvijek proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta, a oko milijun pojede. Dakle, potražnja je dvostruko veća od proizvodnje pa hrvatski proizvođači imaju prostor za rast. 

Dodijeljena su i posebna priznanja za razvoj pršutarske industrije u Hrvatskoj i to vlasniku Mesnica marketi Žužić Vjekoslavu Žužiću, jedinom proizvođaču zaštićenog krčkog pršuta, prvog hrvatskog proizvoda s EU zaštitom te u Istru Nevenki Hreljak koja s obitelji vodi poznatu tvrtku Pisinium.


Fotoprilog


Tagovi

Dani hrvatskog pršuta Šampion Pršut Smjeli Vlado Prančić Zaštićeni pršuti Darko Markotić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!