Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Specifikacija proizvoda
  • 29.10.2015. 11:30

Sufinanciranje izrade specifikacije proizvoda

Jakovina potpisao ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda.

  • 195
  • 20
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u srijedu je potpisao ugovore s 11 hrvatskih proizvođača o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Na natječaj za bespovratna sredstava u sklopu pograma Ministarstva poljoprivrede, kojim se oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta zaštićuje proizvod, javilo se 15 proizvođača, a ministarstvo je prihvatilo prijave njih 11. Bespovratne subvencije ukupno iznose 611.502 kune, s tim da visina dodijeljene potpore po pojedinom korisniku maksimalno doseže 75.000 kuna.

Prepoznatljivi proizvodi u EU

Bespovratnu potporu za početak procesa dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla ili oznake izvornosti dobili su proizvođači malostonske kamenice, creske janjetine, istarskog meda, zagorskih mlinaca, goranskog meduna, mesa crne slavonske svinje, dalmatinske pancete, dalmatinske pečenice, bračkog varenika, slavonske kobasice i ličke janjetine.

"Zaštita proizvoda izuzetno je važna za Hrvatsku jer imamo cijeli niz izuzetno kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bitnih za promociju ovdašnje poljoprivrede i naših vrijednosti. Oznake su nam važne iz više razloga, prije svega jer proizvod čine prepoznatljivim, ne samo na području naše države i regije, već i na tržištu Europske Unije od 500 milijuna ljudi. Nadalje, time se sprječava mogućnost zlouporabe ili plagijata, a sami proizvođači dobivaju dodanu vrijednost za svoje proizvode budući da oni označeni oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla imaju bitno veću prodajnu vrijednost, od 2,5 po do 3 puta veću u odnosu na proizvod bez tih oznaka", kazao je ministar Jakovina.

Novi natječaj u proljeće

Naveo je kako je u posljednje četiri godine na nacionalnoj razini dodatno zaštićeno 15 proizvoda te da je od hrvatskog ulaska u Europsku Uniju na razini EU zaštićeno sedam proizvoda. Isto tako, 11 je proizvoda u raznim postupcima EU registracija, dok četiri proizvoda čeka registraciju na nacionalnoj razini, što je preduvjet za registraciju na europskoj razini.

Jakovina je istaknuo kako će proizvođači koji su potpisali ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije mnogo lakše financirati niz radnji koje trebaju napraviti ako žele oznaku izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Novi natječaj najavio je za proljeće.

Nije štetno ono što je umjereno

Ministar se osvrnuo se i na najnovije istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije po kojemu su u prvoj skupini kancerogenih tvari i prerađevine od crvenog mesa, rekavši da ne može biti štetno sve ono što se konzumira u umjerenim količinama.

"Siguran sam da ta odluka Svjetske zdravstvene zdravstvene organizacije neće naštetiti našoj prehrambenoj industriji i našim proizvođačima jer se ovdašnje delicije kod nas proizvode stoljećima, to je tradicija, kultura, način života", kazao je Jakovina. U ime proizvođača ministru se zahvalio Zvonimir Marin iz Udruge proizvođača drniškog pršuta, ustvrdivši da se u zadnje dvije godine u Hrvatskoj puno radi na zaštiti proizvoda.


Tagovi

Specifikacija proizvoda Promocija Ministarstvo poljoprivrede Tihomir Jakovina Potpora Natječaj Zvonimir Marin


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."