Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalna klaonica
  • 14.08.2019. 16:30
  • Šibensko-kninska, Oklaj

Strava u Oklaju: Inspektori i policija u obiteljskoj kući otkrili ilegalnu klaonicu

Nažalost, ovo nije prva ilegalna klaonica koju su otkrili veterinarski inspektori.

Foto: Depositphotos/racorn (ilustracija)
  • 3.369
  • 310
  • 0

Užasan smrad i nevjerojatni prizori od kojih vam se okreće u želucu, dio je to opisa svjedoka ovih dana otkrivene ilegalne klaonice na području Oklaja, selu između Knina i Drniša. Naime, kako pišu vijesti.hr, ilegalnu klaonicu, zahvaljujući dojavi, otkrila je veterinarska inspekcija. 

"U koordiniranoj akciji s Ministarstvom unutarnjih poslova Veterinarska je inspekcija po dojavi i po saznanjima vezanim uz nedavni slučaj trihinele u Kninu, utvrdila da se u jednoj obiteljskoj kući nalazi ilegalna klaonica koja stavlja proizvode tih životinja u javnu prodaju", rekao je za vijesti.hr Gordan Jerbić, načelnik Sektora inspekcijskog nadzora Državnog inspektorata.

Zatekli su i određenu količinu lešina i nus-proizvoda životinjskog porijekla koje je vlasnik objekta bacao u blizini kuće. Pronađen je i veći broj ušnih markica te se provjerava je li riječ o takozvanim plutajućim govedima. Takvom se, pojasnio im je, smatra stoka koja je otpremljena s neke farme, a ne završi u legalnoj klaonici, izvozu ili na nekoj drugoj farmi. 

Protiv osobe je pokrenuto pet kaznenih prijava i nekoliko optužnih prijedloga, a usmenim je rješenjem dobio nalog da ukloni lešine iz nesanirane jame i otpad putem ovlaštenog koncesionara. 

Podsjećamo, još 2016. veterinarska je inspekcija otkrila ilegalnu mesnicu kod Ozlja, pri čemu su zaplijenili čak pet tona mesa.

Povučeno 42 tone mesa, našli i ilegalnu klaonicu

Hrvatski državljanin je u mjestu Sekulići obrađivao i prerađivao meso, a da pritom svoju djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima, objavila je tad Carinska uprava. 

Početkom godine vijest iz Poljske šokirala je europske potrošače. Tajne snimke koje su napravili istraživački novinari televizije Superwizjer prikazuju kako se iznimno bolesne krave krijumčare u klaonicu u Poljskoj te prodaju s malo ili nimalo veterinarske inspekcije. 

Tajne snimke u klaonici u središnjoj poljskoj regiji Mazovia pokazale su krave koje su toliko bolesne da ne mogu ustati. Iz kamiona ih vuku pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu. 

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Snimke pokazuju kako se klanje bolesnih krava odvija noću, bez veterinarskih službenika koji bi potvrdili zadovoljavajuću kvalitetu mesa, što je kršenje jednog od temeljnih značajki standarda. Čini se kako radnici u klaonici uklanjaju dokaze s trupova krava, kao što su rane i tumori, a što ukazuje da su krave bolesne. 


Izvori

RTL televizija


Tagovi

Ilegalna klaonica Veterinarska inspekcija Policija Kaznene prijave


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]