Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kulena
  • 16.11.2015. 15:55

Što kulen čini kulenom?

Nakon što je kulen zaštićen na EU razini, još jednom se pokazala točnom tvrdnja domaćih proizvođača kulena da se radi o proizvodu s velikim potencijalom za plasman na tržište.

  • 357
  • 37
  • 0

Nakon što je kulen zaštićen na EU razini, još jednom se pokazala točnom tvrdnja domaćih proizvođača kulena da se radi o proizvodu s velikim potencijalom za plasman na tržište, kako domaće, tako i ono strano.

No, kulen je prije svega ukusan proizvod bez kojega je nezamislivo napraviti priču o slavonskoj trpezi. Dokazalo se to i prilikom snimanja emisije Alaj kuvam Osječke televizije, u kojoj je kulen uvijek bio pod povećalom, jer se tražio onaj najbolji. Koja je tajna dobrog kulena otkriva Mladen Kovačević u razgovoru sa Zvonkom Barićem iz Narda, osvajačem brojnih nagrada upravo za proizvodnju kulena.

Priča o kulenu

Što čini kulen dobrim? "Jedan slavonski kulen mora imati određene kvalitete. Osim soli, paprike, malo bijelog luka i malo šećera, ne smije imati kemijskih primjesa. Preduvjet je dobro domaće svinjče utovljeno do 200 kg, da nije premasno, ali ni premesnato. Ja imam kooperanta koji tovi svoje svinje, hrani ih domaćom hranom. Svaki dan otkad se svinjče počne toviti, postoje parametri koje treba zadovoljavati. Meso se tijekom obrade selekcionira tijekom proizvodnje. Najbolje meso ide u kulen. Mora odstojati da izgubi vodu. Isto vrijedi za začinsku papriku, koja mora biti domaća baranjska, samljevena uz odabir najboljih dijelova ploda", kaže Zvonko.

Proizvodnjom kulena Zvonko se bavi 30 godina. Kulen je, kaže, stvar podneblja. "Mi se tu žalimo na vlagu, a ona nam je potrebna za autohtonu proizvodnju kulena. Jedina stvar koju još uvijek nismo usavršili je suradnja."


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Kulen Nard Zvonko Barić Kulen EU zaštita Meso Paprika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]