Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nekontrolirani uvoz
  • 21.11.2016. 22:00

Staro meso se ne baca - prepakirava se i prodaje!

U hrvatskim distributivnim centrima otkriveno je da se staro meso prepakirava i prodaje - u tonama! I u BiH se povlače proizvodi s tržišta, a o mesu iz 1982. vijesti dolaze iz Crne Gore. Nekontrolirani uvoz izgleda uzima danak u zemljama regije.

Foto: bigstockphoto.com,Photosiber
  • 20.911
  • 2.162
  • 0

Smrznuto meso iz 1982. godine stiglo je u crnogorsku luku Bar, izvijestili su mediji prije nekoliko dana, a ubrzo i demantirali. Nedavno su se s tržišta BiH povukli prehrambeni proizvodi za djecu zbog nedopuštene količine pesticida i stranih tvari. U duhu događaja u Hrvatskoj gdje je glavni akter salmonela, čini se da je u cijeloj regiji stanje poprilično slično.

Nakon pojačanih kontrola hrane u Hrvatskoj, neslužbeno saznajemo da su inspektori otkrili novi veliki slučaj prepakiravanja i prodaje mesa kojemu je istekao rok trajanja. Inspektori su upravo na terenu, a neispravnosti su pronađene u svih 10 distributivnih centara u RH, o čemu će više riječi iz Ministarstva poljoprivrede biti već sutra, najavio je Tolušić.

Inspektori su upravo na terenu, a neispravnosti su pronađene u svih 10 distributivnih centara u RH!

Što se to uvozi na tržišta regije i kontrolira li itko uvoznike? Pitanje je to koje se nakon silnih naslova nameće svima. Posljednje - meso staro 35 godina, nagnalo je i Upravu carine Republike Srbije da pojačaju kontrolu i ne dozvole uvoz tog mesa.

Svim je carinarnicama naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim naglaskom na granične i pogranične prijelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu.

Stati na kraj nekontroliranom uvozu

Tragična smrt dječaka uslijed trovanja hranom pokrenula je lavinu, no pitanje je što se još krije na policama? Ne samo hrvatskim. Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini, na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane, pojačala su nadzor nad uvozom pošiljki dječjih kašica i sokova.

Tolušić sprema i novi zakon

Kontrola je pojačana i u bosanskim mljekarama zbog opasnog antibiotika kloramfenikola utvrđenog na dvije farme. Nekontrolirani i enormni uvoz očito je počeo uzimati danak.

"Novim zakonom ćemo regulirati da se ne može proizvod prodavati ispod cijene proizvodnje. Pokušat ćemo definirati i da barem 50% prehrambenih proizvoda bude hrvatskog podrijetla", poručio je ministar poljoprivrede Tolušić u razgovoru za 24sata.

Hoće li se napokon stati na kraj uvozu svega i svačega - bitno da je jeftino, tek ćemo vidjeti. Dotad nam ostaje tek vjerovati domaćem proizvodu i okrenuti se domaćim proizvođačima. Onima koji uredno ostaju na margini jer je profit u jeftinom uvozu. Uvozu koji očito ima pogubne posljedice ne samo na domaću ekonomiju. Ugrožava nas životno.

Foto: bigstockphoto.com,Photosiber


Tagovi

Smrznuto meso Nekontrolirani uvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."