Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 15.08.2015. 15:00

Španjolska zbog suše mora uvoziti maslinovo ulje!

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španjolske porasle su na gotovo povijesnu razinu, zbog pada proizvodnje uslijed suše.

Foto: depositphotos.com
  • 253
  • 25
  • 0

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španjolske porasle su na gotovo povijesnu razinu. Španjolska, kao najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, zbog smanjenog uroda maslina, uslijed suša, primorana je ulje uvoziti i potom reizvoziti kako bi sačuvala tržišni udio.

"Zalihe maslinovog ulja u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču, pale su na kritičnu razinu", navodi se u ocjeni hamburške istraživačke tvrtke Oil World. Toplo i suho vrijeme u travnju ugrozilo je urod, a izvoz u Italiju nije dovoljan da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju. Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija Xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

Reizvozi ulje iz Tunisa

Da bi se izborila sa smanjenom proizvodnjom, Španjolska sada uvozi maslinovo ulje, najviše iz Tunisa, koje zatim reizvozi izvan tržišta Europske unije, posebno u zemlje u razvoju, u cilju očuvanja stečenih tržišnih pozicija. Španjolska zadovoljava oko 45% svjetske potražnje za ovim proizvodom, što je čini globalnim liderom u sektoru, ispred Italije.

Toplinski val koji je sada pogodio jug Španjolske, dodatno pogoršava situaciju. Plod je manje težine, pa će dati i manje ulja, objašnjavaju odgovorni. Očekuju da će ovogodišnja berba iznositi između 1,1 i 1,2 milijuna tona. Dodaju da ako suša potraje, berba bi mogla pasti na 850 tisuća tona, što je dvostruko manje nego 2014.

4 eura po litri maslinovog ulja

U vezi s tim, uvoz maslinovog ulja u 2015. mogao bi biti utrostručen. Slab urod u Španjolskoj, kao i problemi u Italiji, s bakterijom koja je napala plantaže, izvršili su pritisak na cijene maslinovog ulja koje su skočile 38% za sedam mjeseci, sa prosječnih 2,9 eura po litri, u siječnju, na blizu 4,0 eura u srpnju, što je najviša razina od travnja 2006. godine i gotovo blizu rekorda.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. rujna, potonula za preko 50%, prema podacima Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje.

U pet mjeseci zaključno sa svibnjem ove godine, Španjolska je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27% manje u odnosu na isti period lani, navodi tvrtka Oil World.

Foto: depositphotos.com; JanPietrusz


Tagovi

Španjolska Tržni udio Cijene ulja Proizvodnja ulja Smrtonosna bakterija Oil World Izvoz ulja Italija Zaraza stabala Maslinovo ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."