Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmovnica
  • 30.06.2019. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Grohote, Šolta

Šoltansko maslinovo ulje na službenom putu u - ljekarne

Maslinarska udruga "Zlatna Šoltanka" itekako ima razloga za slavlje. U New Yorku je, naime, njihovo ekološko ulje od masline šoltanke/levantinke u golemoj konkurenciji trijumfiralo kao 'the best in class'.

Foto: Udruga Zlatna Šoltanka/solta-oliveoil.com
  • 749
  • 64
  • 0

Šoltani, posebno oni, rekao bih, okupljeni u maslinarskoj udruzi "Zlatna Šoltanka“, i kad feštaju čine to tako da se iz aviona vidi kako neku svoju aktualnu feštu nastoje dodatno začiniti (i) racionalnom podlogom za neku novu, buduću, što se nipošto ne očituje, daleko bilo, u već anegdotalnom otočkom škrtarenju s vinom i spizom, nego u pomno promišljenoj ambiciji da nadolazeće vrijeme donese i naramak dobrih razloga za neko novo, sutrašnje slavlje.

Jedan takav film upravo smo gledali u "bratskoj kući“ općinskog središta u Grohotama. Povod za feštu bio je izniman, dakle slavilo se osvajanje 'svjetskoga prvenstva' u maslinovu ulju – u New Yorku je, naime, njihovo ekološko ulje od masline šoltanke/levantinke u golemoj konkurenciji trijumfiralo kao 'the best in class' - ali je u isto vrijeme u neku ruku otvoren i 'novi front' na kojemu bi uspjeh donio neslućene benefite šoltanskom, dalmatinskom i, općenito, hrvatskom maslinarstvu, piše Maslina.

U najkraćem, Šoltani promišljeno kreću u svojevrsni "dokazni postupak“ i promociju maslinova ulja kao lijeka ili 'funkcionalne hrane', kako je to formulirano u okviru 'slavljeničke radinice' na koju su centarfori udruge Zlatko Burić, Nikola Cecić Karuzić, Vicko Kaštelanac i njihovi radišni suigrači pozvali elitu ovdašnjih maslinarsko-uljarskih faca – dr. Teu Bilušić, dr. Mirelu Žanetić, dr. Tatjanu Klepo i dr. Ivicu Vlatkovića – a oni im, svatko iz svoga područja, sugestivno proširili znanje o maslinama i o ulju, osobito o onoj dimenziji u kojoj se ekstra djevičansko ulje smatra ljekovitim.

Tako su, uz ostalo, utvrđivali gradivo da je maslinovo ulje zbog fenolnih spojeva koje sadrži (naša ih ulja, dokazano, imaju više nego ona iz Italije, Cipra, Grčke…) prirodna spona prehrambenog i farmaceutskog sektora; da su fenoli izuzetno važni za ljudsko zdravlje i ozbiljno utječu na krvožilni sustav i liječenje malignih bolesti (što su, zapravo, glavni zdravstveni problemi našeg doba i našeg planeta); da će se ta funkcionalna hrana sve češće i sve više kupovati u ljekarnama po visokoj cijeni; da su u glavama i rukama maslinara i uljara efikasni "alati“ kojima se može i te kako utjecati na količinu dragocjenih fenolnih spojeva, od rane berbe u masliniku do hladne prerade u uljari…

Poznajući Šoltane, možemo biti sigurni da će njihovu bocu ulja uskoro – službeno ovjereno - začiniti znak 'prike likarije'! Dalmovnica

Autor: Mladen Krnić/Maslina, Slobodna Dalmacija 


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinarska udruga Zlatna Šoltanka Maslinovo ulje Ekološko ulje od masline

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕