Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 22.10.2015. 12:25

Slovenija prigovara zaštiti Varaždinskog zelja

Slovenija je uputila Europskoj komisiji prigovor na zahtjev Hrvatske za registraciju Varaždinskog zelja oznakom izvornosti na razini Europske unije.

  • 417
  • 54
  • 0

Slovenija je uputila Europskoj komisiji prigovor na zahtjev Hrvatske za registraciju Varaždinskog zelja oznakom izvornosti na razini Europske unije i u roku dva mjeseca taj zahtjev treba obrazložiti, a iz toga će se točno znati i koji je mogući razlog osnova za prigovor, objavili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatsko je Ministarstvo prošli tjedan, 16. listopada, obaviješteno od strane Europske komisije o zaprimljenom prigovoru Republike Slovenije, odnosno njenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane na zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko zelje.

Prigovor zasad bez obrazloženja

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede u prigovoru navodi da bi registracija naziva Varaždinsko zelje mogla biti u suprotnosti s člankom 10. stavkom 1. podstavcima b) i c) Uredbe (EU) br. 1151/2012 o sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali nisu dostavili obrazloženje, navodi se u priopćenju Ministarstva.

"Za dostavu obrazložene izjave, na što su se pozvali u svom prigovoru, imaju rok od dva mjeseca. Europska komisija će provjeriti opravdanost obrazloženog prigovora te o istome obavijestiti Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo poljoprivrede", napominju iz Ministarstva.

Nazivi biljnih i životinjskih pasmina te hormona

Objašnjavaju kako se članci Uredbe na koje se poziva slovenska strana odnose na nazive biljne sorte ili životinjske pasmine s kojima registrirani naziv ne smije biti u suprotnosti, zatim na nazive koji mogu biti homoni s već registriranim nazivom te na moguću dugotrajnu uporabu žiga na proizvodu za koji se traži registracija naziva.

"Koji od ovih mogućih razloga Slovenija drži osnovom za prigovor, u ovom trenutku nemamo saznanja, za to će trebati pričekati njihovo obrazloženje uloženog prigovora", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju da je proces zaštite naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti započeo u svibnju 2011. godine kada je Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" općine Vidovec podnijela Ministarstvu zahtjev za zaštitu naziva. U studenom 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime naziv "Varaždinsko zelje" postaje zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Prigovor u skladu s Uredbom o sustavima kvalitete

U lipnju 2013. godine, Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na razini Europske unije. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 7. srpnja 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva Varaždinsko zelje, čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

O prigovoru Slovenije danas su priopćenjem izvijestili i iz Varaždinske županije iz koje navode kako je slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane 7. listopada uputilo Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, prigovor na zahtjev Hrvatske za registraciju "Varaždinskog zelja" u skladu s Uredbom o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Istarski pršut prva hrvatsko-slovenska registracija

Inače, sredinom prošlog tjedna objavljeno je da su Hrvatska i Slovenija zajednički na razini EU zaštitili "Istarski pršut/Istrski pršut", što je prva hrvatsko-slovenska registracija na EU razini, dok još uvijek traje spor dvije zemlje oko terana. U vezi zaštite terana, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je krajem prošlog tjedna izjavio da je uputio oštro pismo povjereniku EK za poljoprivredu Philu Hoganu u kojem inzistira da Komisija zauzme stav i donese pozitivno rješenje koje se najavljuje već mjesecima.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Varaždinsko zelje Zaštita izvornosti Ministarstvo poljoprivrede Opravdanost Prigovor Republika Slovenija Registracija naziva Sustav kvalitete


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."