Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje proizvoda
  • 29.10.2019. 09:40
  • Maribor, Slovenija

Slovenci povukli sumnjivo meso i proizvode, umjesto u kafileriji završilo na njihovom tržištu

Sumnja se da je na slovensko tržište plasirano meso iz austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad.

Foto: Pixabay/photosforyou (ilustracija)
  • 1.048
  • 89
  • 0

Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klaonice Ramsauer kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenskih tvrtki povuklo je s tržišta neke od svojih proizvoda. 

Riječ je, pišu slovenski mediji, o manjim tvrtkama koje se bave prodajom i preradom mesa uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu iz klaonice Ramsauer.

"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati, jer ljudi i trgovci nisu zahtjevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimjerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomist Aleš Kuhar.

Da je iz sporne klaonice meso došlo i na slovensko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko europskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

Sporna, danas zatvorena klaonica, nalazi se u austrijskoj Štajerskog, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, riječ je o manjoj klaonici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju se tereti da je od 17. listopada do 22. listopada stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za prehranu ljudi. Meso je trebalo biti predano u kafileriju. 

Tri trgovačka lanca prodavala ćevape s vinobranom

Slovenija inače ima prilično strog sustav sigurnosti hrane, no očito je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržavalo vinobran. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.


Tagovi

Meso Povlačenje proizvoda Zatvorena klaonica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).