Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje proizvoda
  • 29.10.2019. 09:40
  • Maribor, Slovenija

Slovenci povukli sumnjivo meso i proizvode, umjesto u kafileriji završilo na njihovom tržištu

Sumnja se da je na slovensko tržište plasirano meso iz austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad.

Foto: Pixabay/photosforyou (ilustracija)
  • 1.049
  • 89
  • 0

Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klaonice Ramsauer kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenskih tvrtki povuklo je s tržišta neke od svojih proizvoda. 

Riječ je, pišu slovenski mediji, o manjim tvrtkama koje se bave prodajom i preradom mesa uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu iz klaonice Ramsauer.

"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati, jer ljudi i trgovci nisu zahtjevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimjerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomist Aleš Kuhar.

Da je iz sporne klaonice meso došlo i na slovensko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko europskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

Sporna, danas zatvorena klaonica, nalazi se u austrijskoj Štajerskog, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, riječ je o manjoj klaonici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju se tereti da je od 17. listopada do 22. listopada stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za prehranu ljudi. Meso je trebalo biti predano u kafileriju. 

Tri trgovačka lanca prodavala ćevape s vinobranom

Slovenija inače ima prilično strog sustav sigurnosti hrane, no očito je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržavalo vinobran. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.


Tagovi

Meso Povlačenje proizvoda Zatvorena klaonica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]