Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivska industrija
  • 10.10.2015. 18:00

Slijedi neprijateljsko preuzimanje SABMillera?

Puno je toga u igri i za prvog i drugog najvećeg svjetskog proizvođača pića, čije bi povezivanje, prema podacima Reutersa, bilo peto po veličini u korporativnoj povijesti.

Foto: depositphotos.com, Dangubic
  • 176
  • 25
  • 0

Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev mogao bi krenuti u neprijateljsko preuzimanje SABMillera, ocjenjuju analitičari, s obzirom da je uprava te britanske tvrtke ponovno odbila ponudu za preuzimanje.

U srijedu je AB InBev povećao ponudu za preuzimanje svog najvećeg konkurenta SABMillera sa 40 na 42,15 funti po dionici u gotovini, čime je vrijednost drugog po veličini svjetskog proizvođača piva dosegnula gotovo 68 milijardi funti ili 103,6 milijardi dolara.

SABMiller odbio ponudu

AB InBev kreće u neprijateljsko preuzimanje SABMillera?

No, premda to predstavlja premiju od 44% u odnosu na cijenu dionice SABMillera prije nego što je AB InBev javno pokazao interes za preuzimanje, uprava britanske kompanije brzo je odbila i tu ponudu, već treću, tvrdeći da je premala. Izvršni direktor AB InBeva Carlos Brito stoga je u četvrtak pozvao dioničare SABMillera da izvrše pritisak na upravu kompanije.

"Koliko bi dugo dioničari trebali čekati da cijena dionice SABMillera dosegne 42 dolara, kada ne bi bilo ponude AB InBeva?", postavlja Brito pitanje u priopćenju. "Ako se dioničari slažu da bismo trebali razgovarati, trebali bi to i reći, a ne dozvoliti upravi SABMillera da propusti tu priliku", navodi se u priopćenju AB InBeva.

Peto povezivanje u korporativnoj povijesti

Puno je toga u igri i za prvog i drugog najvećeg svjetskog proizvođača pića, čije bi povezivanje, prema podacima Reutersa, bilo peto po veličini u korporativnoj povijesti. Analitičari kažu kako se obraćanje AB InBeva dioničarima SABMillera može smatrati početkom neprijateljskog preuzimanja. Kažu i kako se špekulira da ponudu AB InBeva podržavaju neki od najvećih dioničara SABMillera, tvrtke Altria i BecCo, koje zajedno drže oko 41% dionica britanske kompanije.

Moguće neprijateljsko preuzimanje

"Ako AB InBev doista ima podršku Altrie i BevCoa, logično je da postoji mogućnost da AB InBev krene u neprijateljsko preuzimanje", kaže Javier Gonzalez Lastra, analitičar u tvrtki Berenberg. To bi značilo da bi AB InBev pokušao preuzeti SABMiller, unatoč protivljenju uprave, kupnjom dionica na tržištu od najvećih dioničara britanske tvrtke.

S druge strane, pritisnu li dioničari upravu, pa ponuda bude prihvaćena, bilo bi to najveće preuzimanje jedne britanske kompanije u povijesti i jedno od najskupljih u svijetu. Spajanjem tih dviju kompanija nastao bi div vrijedan oko 275 milijardi dolara, s obzirom na trenutačnu cijenu dionica ta dva proizvođača piva, a nova mega kompanija imala bi više od 400 brandova u svijetu i proizvodila trećinu piva u svijetu.

Kraj konsolidacije u industriji?

Lani je udio AB InBeva, proizvođača marki kao što su Budweiser, Stella Artois, Corona i više od 200 drugih brandova, na svjetskom tržištu piva iznosio 21,1%. SABMiller, proizvođač brandova kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urqwuell, držao je 15% tržišta. Ako se postigne dogovor o povezivanju tih dviju kompanija, u nekim zemljama, kao što su SAD i Kina, regulatori će morati razmotriti ne radi li se o stvaranju monopola na tim tržištima.

Za mnoge analitičare bi to preuzimanje značilo kraj konsolidacije u toj industriji, budući da su velike četiri kompanije AB InBev, SABMiller, Heineken i Carlsberg, već prisutne širom svijeta i proizvode više od polovice piva u svijetu.

Foto: depositphotos.com, Dangubic


Tagovi

Anheuser-Busch InBev SABMiller Dionice Carlos Brito Pivska industrija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]