Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvaranje sabirališta
  • 05.11.2015. 09:50

Seoskih sabirališta mlijeka sve je manje

Velike mljekare zatvaraju po selima sve više sabirališta mlijeka. Poljoprivrednicima koji još nisu odustali od proizvodnje mlijeka, to stvara probleme, jer ga moraju voziti u druga sela.

  • 402
  • 66
  • 0

Seoska sabirališta mlijeka oduvijek su bila puno više od mjesta na koje se dolazilo samo zbog predaje mlijeka. Bila su to mjesta na kojima su se mještani sretali, razgovarali i razmjenjivali dnevne informacije o lokalnim novostima. Stoga nije čudno što zatvaranja sabirališta, poljoprivrednici ne doživljavaju samo kao gospodarski korak unatrag, već će im nedostajati i s one društvene perspektive, pogotovo u malim selima, gdje drugih mjesta i aktivnosti niti nema.

Financirali smo izgradnju sabirališta, a sad ga je netko odlučio zatvoriti.

Antuna Jakovova iz Babotoka, mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nedavno je zatvaranje posljednjeg sabirališta u tom kraju nagnalo da se medijima obrati pismom i pojasni kako taj potez doživljava u poljoprivrednom kontekstu.

Najprije je netko, piše poljoprivrednik Jakovov, odlučio zatvoriti mljekaru na kraju sela u smjeru Donjih Zdjelica, a onda i sabiralište u središtu mjesta. A oba su mještani nekada sami izgradili, pa čak i financirali priključak vode, jer im je rečeno da će se sabiralište zatvoriti, ukoliko neće biti priključeno na mjesni vodovod. Problem s vodom je riješen, no lokot se ipak našao na vratima sabirališta.

Mlijeko se sad odvozi u susjedno mjesto

Jakovov dodaje kako u Babotoku tri gospodarstva posjeduju laktofriz odakle cisterne svakoga dana odvoze mlijeko, pa je mišljenja da doista nije bio problem usput ga pokupiti i iz seoskog sabirališta. Tako sada drugi mljekari iz Babotoka, koji nemaju laktofrize, svoje mlijeko moraju voziti do nekoliko kilometara udaljenog sabirališta u Donjim Zdjelicama. Kao dokaz na, za stočare, sretnija vremena, na zatvorenom babotočkom sabiralištu ostalo je visjeti uokvireno Uvjerenje o završenom tečaju iz organizacije, tehnologije i higijene preuzimanja mlijeka koji je još 1989. godine završila tadašnja mljekarica Katarina Koprolčec, a izdala joj ga bjelovarska Sirela, nekada jedan od najvećih otkupljivača mlijeka u središnjoj Hrvatskoj. Koja je tvrtka odvozila mlijeko iz nedavno zatvorenog sabirališta, u pismu nije navedeno.


Tagovi

Sabiralište mlijeka Antun Jakovov Babotok Bjelovarsko-bilogorska županija Zatvaranje Donje Zdjelice Priključak vode Laktofriz Cisterne Katarina Koprolčec Mljekarica Sirela


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.