• OPG Luka Bilušić
  • 16.11.2020. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Šampionske žestice obitelji Bilušić od voća iz nasada netretiranih pesticidima

Rakija od kruške najbolje je ocijenjeni proizvod na Sabatini. Osnova svega je zdravo vlastito voće i kvalitetna loza kao podloga, kaže Ante Bilušić. Zašto su, osim u Vrbovečkoj Dubravi kod Zagreba, Bilušići podigli voćne nasade u Privlaci kod Zadra i Oklaju kod Drniša?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 440
  • 69
  • 0

Zadarski proizvođači jakih alkoholnih pića postigli su bolje rezultate na ovogodišnjoj Sabatini nego tamošnji proizvođači buteljiranih vina. Jači su pogotovo kad im se pridruži i Ante Bilušić (61). Njegova rakija od kruške, najbolje je ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata.

U konkurenciji 43 uzorka među prvih pet su još tri proizvoda Destilerije Bilušić - Voćni likeri od nešpole, višnje i dunje. Sva tri zlatna, dok je liker od aronije osvojio srebrnu medalju.

Nasadi u Vrbovečkoj Dubravi, Privlaci i Oklaju

“Bio bih nekroman kad bih rekao da nisam očekivao dobar plasman. Iskreno, nadao sam se šampionskoj tituli za liker od nešpole”, kaže Bilušić.

Iako mu je prebivalište u Zagrebu on sebe smatra i Zadraninom, točnije Privlačancem jer u Privlaci ima nasad višnje maraske, nešpole i smokava. Smatra se, dodaje, i Promincem. Rođen u Oklaju kod Drniša, točnije u oklajskom Ljubotiću gdje također ima nasade, a na djedovini planira podići i nove. Osim u Privlaci i Oklaju, obitelj Bilušić ima nasade u Vrbovečkoj Dubravi, 50 kilometara od Zagreba. Uz nasade vinove loze, šljiva, krušaka, oraha i aronije tu je i obiteljska Destilerija Bilušić, u kojoj se, dodaje Ante, “na prirodan način proizvodi dvadesetak različitih proizvoda - 15 likera i 5 rakija. 

Zdravo voće, kvalitetna loza i obiteljski recepti

"U proizvodnji ne koristimo umjetne arome, boje, sladila, poboljšivače okusa, te rafinirani etilni alkohol. Iz tog razloga bavimo se proizvodnjom ograničenih količina prirodnih rakija i likera kako bismo zadržali vrhunsku kvalitetu proizvoda˝, kaže Bilušić i ističe da rakije i likere proizvodi po starim obiteljskim receptima pri čemu koristi isključivo svoje voće koje nije tretirano pesticidima i mineralnim gnojivima.

Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji i destilata ima obitelj Bilušić (Foto: Zadružni savez Dalmacije)

Osnova svega je zdravo voće i kvalitetna loza kao podloga, opetuje Bilušić. Svoj prvi liker i to od nešpole proizveo je prije 30 godina. “Nešpola ima veliki potencijal. Zato sam je u posadio u Privlaci. Liker od nje dobio je veliko zlato za najbolji voćni u Kalinovcu na 11. Međunarodnoj  izložbi rakija i pripravaka od rakija", podsjeća Bilušić.

Uz njega u ovom poslu je i sin Luka (33) koji je i nositelj OPG-a. Drugi sin Ivan (37) bavi se pčelarstvom, a ozbiljnije su u posao krenuli prije 6 godina kada je OPG Bilušić povećao proizvodnju i zabilježio rast od 100 posto.

Izvoze 70 posto proizvoda u susjedne države

Rast se nastavio i sljedećih godina, jedna za drugom stizale su i nagrade sa domaćih i međunarodnih natjecanja, a kvalitetu su prepoznali i potrošači izvan granica Hrvatske pa sada više od 70 posto proizvoda završi u susjednim državama.

Sabatina 2020: Braća Zure šampioni u čak tri kategorije!

“Najisplativiji je izvoz kroz turizam. Želimo obogatiti ponudu na zadarskom području pa stoga nastojimo izgraditi kušaonicu i prodavaonicu u Privlaci”, kaže Bilušić i dodaje za ovaj projekt očekuje razumijevanje općinskih vlasti. Veće nego dosad, jer radi se o poslu od obostrane koristi.

Na kraju, naš sugovornik nije propustio poručiti da Destilerija Bilušić nastavlja sudjelovati na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uzorke svojih proizvoda već su poslali na 2. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera koje će se održati 4. prosinca u Zagrebu kao i na tradicionalno 16. Edukacijsko natjecanje u kvaliteti prirodnih voćnih rakija i likera, koje se u organizaciji HGK - Županijske komore Osijek održava od 19. listopada do 27. studenoga u Osijeku.


Fotoprilog


Tagovi

Destilerija Bilušić Rakija od kruške Sabatina 2020


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Svaka proizvedena litra mlijeka ili kilogram mesa, stvara nam gubitak od 25 do 40 posto, otkako su cijene svih naših inputa višestruko porasle“, kaže Emina Burek, čiju priču donosimo sutra...