Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Votka od graška
  • 18.09.2020. 18:00

Sami siju svoj grašak i od njega prave votku - klimatski pozitivnu

Destilerija Arbikie promovira svoju votku od graška, trgovačkog naziva Nàdar kao "klimatski pozitivan alkohol". Zašto? Saznajte u nastavku.

Foto: Foto: Facebook/Arbikie Distillery
  • 133
  • 258
  • 1

Destilerija Arbikie stvorila je klimatski pozitivnu votku. Kako piše inews, za nju tvrde da štedi više od 1,5 kg emisije ugljičnog dioksida po boci, a proizvodi se od graška kojega uzgajaju sami.

Naime, destilerija iz Arbroatha u Škotskoj svoju votku trgovačkog naziva Nàdar promovira kao "klimatski pozitivan alkohol" koji zapravo, smanjuje emisije ugljičnog dioksida. 

Prednosti graška u odnosu na žitarice

Iz tvrtke tvrde da uporaba graška kao sirovine ima dvije ekološke prednosti u odnosu na žitarice koje se obično koriste za proizvodnju votke.

Prvo, grašak poput ostalih mahunarki proizvodi velik dio vlastitog dušika zahvaljujući simbiotskom odnosu s bakterijama koje fiksiraju taj element. Zbog toga im nije potrebna gnojidba dušikom, odnosno umjetnim gnojivom koje se obično koristi pri uzgoju kultura kao što su kukuruz, pšenica ili raž.

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od sirutke proizvode votku

Drugo, ova grahorica sadrži znatno više proteina od žitarica, što dovodi do stvaranja nusproizvoda odnosno ostataka fermentirane sladne tekućine, pot ale. Riječ je o ostacima koji se mogu ponovno koristiti za proizvodnju hrane za životinje ili kao prirodno gnojivo, što dovodi do daljnjeg smanjenja emisija ugljikovog dioksida.

Fermentacija graška traje 6 do 7 dana (Foto: Facebook/Arbikie Distillery)

Treba napomenuti da grašak kojega uzgajaju zauzima 15% njihovog poljoprivrednog zemljišta. Na svojoj FB stranici pišu kako IH je potrebno 4.500 (vjerojatno misleći na zrno) da bi se napravila samo jedna boca Nàdar votke.

Planiraju postati najodrživija svjetska destilerija

"Pretvaranje graška u alkohol ne razlikuje se od bilo koje druge sirovine i jednostavno uključuje uzimanje škrobne komponente, zatim usitnjavanje i fermentaciju", rekli su iz tvrtke dodajući kako njegovo korištenje u odnosu na žitarice povećava sadržaj proteina u ostatku fermentirane sladne tekućine, što ju čini još prikladnijom za hranu za životinje.

"U konačnici, to bi moglo pomoći Europi da proizvede dovoljno proteina i riješi izazove sigurnosti hrane", poručuju iz tvrtke.

Što je loza, a što komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

Kako piše na njihovoj službenoj web stranici, bocu od 700 ml ove votke ćete platiti 43 funte što je oko 350 kn.

Arbikie je usredotočen na to da postane jedna od najodrživijih destilerija na svijetu. "Kao poljoprivrednici i destileri u idealnoj smo poziciji da uzgajamo i destiliramo svoju seriju održivih alkoholnih pića", kaže Iain Stirling, direktor destilerije.

"Takvi proizvodi, posebno na području hrane i pića, nesumnjivo su budućnost i oni će biti glavna gospodarska pokretačka snaga u godinama koje dolaze, ne samo u Škotskoj, već i širom svijeta", zaključio je.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Votka od graška Grašak Alkoholno piće Škotska CO2 Klimatske promjene Alkohol


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.