Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza salmonelom
  • 06.11.2016. 07:30

Salmoneloza potvrđena u osam zemalja EU

Nalazi upućuju na jaja iz Poljske kao najvjerojatniji uzrok infekcije.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec
  • 3.060
  • 349
  • 0

Sedam zemalja je, u periodu od 1. svibnja do 12. listopada 2016. godine prijavilo oboljenja (112 potvrđenih slučajeva i 148 vjerojatnih) čiji je uzročnik Salmonella Enteritidis. To su Belgija, Danska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska i Velika Britanija. Naknadno je Hrvatska prijavila niz slučajeva, uključujući jedan sa smrtnim ishodom, koji su vjerojatno povezani sa navedenim slučajevima.

Kako navodi Agencija za sigurnost hrane, metodom sekvenciranja cijelog genoma, ispitivanjem hrane i okoliša te identifikacijom izvora zaraze ustanovljena je poveznica između centra za pakiranje jaja u Poljskoj i navedenih bolesti. Nalazi upućuju na jaja kao najvjerojatniji uzrok infekcije.

Sumnjiva jaja povučena iz prodaje

Nadležne institucije Poljske i zemalja članica EU u koje su isporučena sumnjiva jaja zaustavili su njihovu distribuciju. Kako bi se spriječili novi slučajevi oboljenja i hitno identificirali novi potencijalni slučajevi, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučili su zemljama članicama intenzivan monitoring.

Zahvaćene zemlje trebale bi nastaviti razmjenjivati informacije o epidemiološkim, mikrobiološkim i okolišnim ispitivanjima, uključujući objavljivanje relevantnih informacija uz pomoć Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) te Sistema ranog upozorenja i odgovora (EWRS) koji predstavlja službeni kanal obavještavanja o prekograničnim prijetnjama.

Prateći obujam i ozbiljnost ovoga događaja, novi zabilježeni slučajevi, također se moraju prijavljivati u Epidemiološki informacijski sustav za nadzor bolesti koje se prenose hranom i vodom (Epidemic Intelligence Information System for food- and waterborne diseases, EPIS-FWD). Cijeli izvještaj EFSA-e i ECDC-a možete vidjeti ovdje.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec


Tagovi

Salmonela


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]