Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 19.08.2013.

Sajam "Domaće je domaće"

U organizaciji obrta Fotografica diljem naše obale trenutno se održavaju sajmovi pod nazivom "Domaće je domaće" i na ovaj način pomaže se izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda, te turističkoj ponudi

  • 576
  • 49
  • 0

U Pirovcu je 14. i 15. kolovoza održan sajam "Domaće je domaće". Ovo je samo jedan u nizu sajmova istog naziva koji se tijekom cijelog ljeta održavaju po našim jadranskim mjestima. Sajmovi su do sada održani već u Primoštenu, Rogoznici, Sukošanu, Šibeniku, Novom Vinodolskom i drugim mjestima. Ovdje možete preuzeti prijavnicu za sajam i popis svih mjesta gdje se održavao i gdje će se održavati sajam.

Na sajmu se nude domaći proizvodi poput suhomesnatih prerađevina, meda i mednih rakija, prirodnih voćnih sokova, domaćih sireva i drugih mliječnih prerađevina, ekološki proizvedene kozmetike, suvenira, marinirane ribe, raznih domaćih likera i dr.

Tema vodilja svih ovih sajmova je potpora malim poljoprivrednim proizvođačima, obrtnicima, tvrtkama i udrugama koje imaju potencijal unaprijediti lokalnu zajednicu. Važno je za naglasiti da kod nas postoji potreba educirati naše proizvođače o prednostima nastupanja na ovakvim sajmovima. Osim pomoći gospodarstvu, ovakvi sajmovi obogaćuju turističku ponudu naših mjesta jer neki turisti prvi put na ovakvim događanjima dolaze u kontakt s autohtonim hrvatskim proizvodom. Domaći proizvod je najbolji "suvenir" koji može upotpuniti dojam o zemlji iz koje će se gosti jednom vratiti svojim domovima. I na kraju, ova vrsta sajmova potiče očuvanje tradicije i kulturne baštine koja se u doba ekonomske krize obično zapostavlja.

Razgovarali smo s vlasnikom uslužnog obrta Fotografica, Tihomirom Lipoharom, koji se bavi organizacijom ovih i sličnih sajmova:

Kako ste i zašto došli na ideju za organizacijom sajmova "Domaće je domaće"?

- Krajem 2001. se rodila ideja da organiziramo sajam u Lici koji će pomoći mladima da vide svoju budućnost u regiji, umjesto da odlaze u velike gradove u potrazi za poslom. Tako smo počeli s Likom u fokusu, sajmom domaćih i vrlo kvalitetnih proizvoda. Deset godina kasnije proširili smo koncept na "Domaće je najbolje - sajam domaćih proizvoda" koji jest platforma za male i obiteljske tvrtke u izravnoj komunikaciji s tržištem. Sajam osim izravne trgovine s krajnjim kupcima predstavlja na određen način i turističku atrakciju...

Pretpostavljam da organizaciju radite u suradnji s lokalnom vlasti?

- Da, surađujemo izravno s lokalnim vlastima grada ili općine gdje sajam organiziramo i naše poslovne odnose reguliramo Ugovorom o suradnji.

Kako poljoprivredni proizvođači, kako lokalna zajednica, a kako Vaša tvrtka može profitirati od ovih Sajmova?

- Proizvođači izravno plasiraju svoje proizvode krajnjem kupcu, nema odgode plaćanja, i odmah mogu vidjeti koliko je njihov proizvod/usluga prihvaćen na tržištu ili ako nešto treba poboljšati, tržište je najbolji regulator. Lokalna zajednica ima na svome području također vrsne proizvode za domaće i strane goste, jednako kao i za sebe iz svih regija Hrvatske. Imaju atraktivan sajam kao dodatni turistički sadržaj i dugoročno gledano aktivnost koja može pridonijeti i produljenju sezone. Naša tvrtka naplaćuje kotizaciju za sajam i od toga nastojimo osigurati svoju egzistenciju.

U RH postoje Certificirane seljačke tržnice gdje lokalni proizvođači nakon kontrole na svom gospodarstvu dobivaju certifikat da oni JESU lokalni proizvođači proizvoda kojeg izlažu i prodaju? Kako Vi kontrolirate da na Vašem sajmu ne izlažu prekupci?

- Svi naši izlagači uz prijavu prilažu i fotokopiju registracije svoje tvrtke, bilo obrta, OPG-a, d.o.o. ili udruge. Tijekom ove zime nastojat ćemo i osobno obići što veći broj naših izlagača i osobno se uvjeriti u njihove kapacitete i način proizvodnje i poslovanja.

Sajmovi kao ovaj, pridonose našim priobalnim mjestima, te produljuju turističku sezonu. Ono najvažnije, pružaju priliku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da se predstave i povežu direktno s kupcem. Stoga, ako ste proizvođač, dođite se adekvatno predstaviti i promovirati svoj proizvod, a ako ste potrošač, nemojte propustiti priliku da probate krčki sir sa smiljem i kaduljom, županjske kobase spravljene po starinskoj recepturi ili ljute papričice punjene filetom slanog inćuna.


Tagovi

Sajam Domaće je domaće Domaći proizvodi Izlaganje Izravna prodaja Tržište


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?