Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 19.08.2013.

Sajam "Domaće je domaće"

U organizaciji obrta Fotografica diljem naše obale trenutno se održavaju sajmovi pod nazivom "Domaće je domaće" i na ovaj način pomaže se izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda, te turističkoj ponudi

  • 573
  • 49
  • 0

U Pirovcu je 14. i 15. kolovoza održan sajam "Domaće je domaće". Ovo je samo jedan u nizu sajmova istog naziva koji se tijekom cijelog ljeta održavaju po našim jadranskim mjestima. Sajmovi su do sada održani već u Primoštenu, Rogoznici, Sukošanu, Šibeniku, Novom Vinodolskom i drugim mjestima. Ovdje možete preuzeti prijavnicu za sajam i popis svih mjesta gdje se održavao i gdje će se održavati sajam.

Na sajmu se nude domaći proizvodi poput suhomesnatih prerađevina, meda i mednih rakija, prirodnih voćnih sokova, domaćih sireva i drugih mliječnih prerađevina, ekološki proizvedene kozmetike, suvenira, marinirane ribe, raznih domaćih likera i dr.

Tema vodilja svih ovih sajmova je potpora malim poljoprivrednim proizvođačima, obrtnicima, tvrtkama i udrugama koje imaju potencijal unaprijediti lokalnu zajednicu. Važno je za naglasiti da kod nas postoji potreba educirati naše proizvođače o prednostima nastupanja na ovakvim sajmovima. Osim pomoći gospodarstvu, ovakvi sajmovi obogaćuju turističku ponudu naših mjesta jer neki turisti prvi put na ovakvim događanjima dolaze u kontakt s autohtonim hrvatskim proizvodom. Domaći proizvod je najbolji "suvenir" koji može upotpuniti dojam o zemlji iz koje će se gosti jednom vratiti svojim domovima. I na kraju, ova vrsta sajmova potiče očuvanje tradicije i kulturne baštine koja se u doba ekonomske krize obično zapostavlja.

Razgovarali smo s vlasnikom uslužnog obrta Fotografica, Tihomirom Lipoharom, koji se bavi organizacijom ovih i sličnih sajmova:

Kako ste i zašto došli na ideju za organizacijom sajmova "Domaće je domaće"?

- Krajem 2001. se rodila ideja da organiziramo sajam u Lici koji će pomoći mladima da vide svoju budućnost u regiji, umjesto da odlaze u velike gradove u potrazi za poslom. Tako smo počeli s Likom u fokusu, sajmom domaćih i vrlo kvalitetnih proizvoda. Deset godina kasnije proširili smo koncept na "Domaće je najbolje - sajam domaćih proizvoda" koji jest platforma za male i obiteljske tvrtke u izravnoj komunikaciji s tržištem. Sajam osim izravne trgovine s krajnjim kupcima predstavlja na određen način i turističku atrakciju...

Pretpostavljam da organizaciju radite u suradnji s lokalnom vlasti?

- Da, surađujemo izravno s lokalnim vlastima grada ili općine gdje sajam organiziramo i naše poslovne odnose reguliramo Ugovorom o suradnji.

Kako poljoprivredni proizvođači, kako lokalna zajednica, a kako Vaša tvrtka može profitirati od ovih Sajmova?

- Proizvođači izravno plasiraju svoje proizvode krajnjem kupcu, nema odgode plaćanja, i odmah mogu vidjeti koliko je njihov proizvod/usluga prihvaćen na tržištu ili ako nešto treba poboljšati, tržište je najbolji regulator. Lokalna zajednica ima na svome području također vrsne proizvode za domaće i strane goste, jednako kao i za sebe iz svih regija Hrvatske. Imaju atraktivan sajam kao dodatni turistički sadržaj i dugoročno gledano aktivnost koja može pridonijeti i produljenju sezone. Naša tvrtka naplaćuje kotizaciju za sajam i od toga nastojimo osigurati svoju egzistenciju.

U RH postoje Certificirane seljačke tržnice gdje lokalni proizvođači nakon kontrole na svom gospodarstvu dobivaju certifikat da oni JESU lokalni proizvođači proizvoda kojeg izlažu i prodaju? Kako Vi kontrolirate da na Vašem sajmu ne izlažu prekupci?

- Svi naši izlagači uz prijavu prilažu i fotokopiju registracije svoje tvrtke, bilo obrta, OPG-a, d.o.o. ili udruge. Tijekom ove zime nastojat ćemo i osobno obići što veći broj naših izlagača i osobno se uvjeriti u njihove kapacitete i način proizvodnje i poslovanja.

Sajmovi kao ovaj, pridonose našim priobalnim mjestima, te produljuju turističku sezonu. Ono najvažnije, pružaju priliku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da se predstave i povežu direktno s kupcem. Stoga, ako ste proizvođač, dođite se adekvatno predstaviti i promovirati svoj proizvod, a ako ste potrošač, nemojte propustiti priliku da probate krčki sir sa smiljem i kaduljom, županjske kobase spravljene po starinskoj recepturi ili ljute papričice punjene filetom slanog inćuna.


Tagovi

Sajam Domaće je domaće Domaći proizvodi Izlaganje Izravna prodaja Tržište


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]