Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 06.01.2021. 18:00

Rusija postigla samodostatnost svinjetinom?

Proizvodnja svinjetine dosegla je 28 kg po stanovniku. To je najviša vrijednost ikad, a ovaj će se rast vjerojatno nastaviti, rekao je Jurij Kovalev, predsjednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 300
  • 22
  • 0

"Proizvodnja svinjetine trebala bi porasti s četiri milijuna u 2019. na šest milijuna tona do 2025. godine", rekao je Jambulat Khatuov, zamjenik ruskog Ministarstva poljoprivrede na nedavnoj konferenciji u Moskvi.

Rast ruske mesne industrije uskoro će se ubrzati zahvaljujući održivom rastu domaće potrošnje svinjetine, kao i izvoza. Tijekom posljednjih pet godina, zaliha svinja porasla je za 1,2 milijuna grla, a komercijalne farme bilježe rast od gotovo 90%.

Očekuju rast domaće proizvodnje

 "U 2020. godini Rusija je prestala uvoziti svinjetinu i to prvi puta nakon 30 godina“, rekao je na istoj konferenciji Jurij Kovalev, predsjednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa (RUPP). On tvrdi da je zemlja daleko dogurala ističući da je početkom 2000.-tih bila gotovo u potpunosti ovisna o uvozu svinjetine, a od ove je godine gotovo 100% samodostatna.

Međutim, postoji sve veća zabrinutost zbog krize prekomjerne ponude na domaćem tržištu, ali nije primijećeno da se tamošnja potrošnja svinjskog mesa stalno povećava, piše pigprogress.

"Proizvodnja svinjskog mesa dosegla je 28 kg po stanovniku. To je najviša vrijednost ikad, a ovaj će se rast vjerojatno nastaviti", kaže Kovalev. Dodao je kako se očekuje da će domaća potrošnja porasti za 0,5 milijuna tona u sljedećih pet godina.

Gdje Rusija izvozi?

Prema njemu, Rusija će do 2024. povećati izvoz svinjskog mesa za 400.000 tona. U prvih devet mjeseci 2020. izvoz se udvostručio u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Do kraja godine izvoz je vjerojatno narastao na 190.000 tona.

Također, prije nekoliko godina Rusija je primarno izvozila nusproizvode, dok u 2020. godini očekujemo udio mesa oko 60%. To naglo povećava vrijednost izvoza", dodao je. Kaže i da se u monetarnom smislu očekuje da će izvoz svinjskog mesa doseći 300 milijuna dolara u prošloj godini.

Ukrajina, Bjelorusija, Vijetnam i Hong Kong trenutno su glavni kupci. Kovalev je rekao da je 2020. zabilježen snažan rast izvoza prvenstveno zbog prodaje u Vijetnam.

Istodobno, ruski uzgajivači svinja izražavaju zabrinutost zbog porasta cijena hrane za životinje. "Očekuje se da će se troškovi proizvodnje popeti za 10 do 15% u ovoj godini, što će potaknuti rast maloprodajnih i izvoznih cijena“, zaključio je Kovalev.

I Kina povećava svoju proizvodnju

Osim Rusije i Kina radi na samodostatnosti u ovom sektoru i to nakon što je afrička svinjska kuga (ASK) uništila tamošnju proizvodnju. Kako bi zajamčila minimalnu opskrbu u svakoj regiji, svaka provincija i glavna općina moraju proizvesti određenu količinu te vrste mesa. 

Primjerice, Peking s nešto više od 20 milijuna stanovnika mora do 2022. uzgojiti 890.000 svinja kako bi zadovoljili desetinu svojih potreba za njihovim mesom, a što je oko tri puta više nego što je proizvedeno prošle godine.

Najveći kompleks svinjogojskih farmi na svijetu proizvodit će 2,1 milijun grla godišnje

Prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede opskrba ovom vrstom mesa se ondje poboljšala za oko 30% u odnosu na prethodnu godinu. Osim uvoza tu je i 12.500 novootvorenih farmi i ponovno pokretanje više od 13.000 postojećih u prva tri kvartala godine.


Tagovi

Rusija Kina Svinjetina Proizvodnja Samodostatnost


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je motar ili matar, samonikla biljka koja raste iz kamena. Najbolje ju je brati početkom ljeta prije cvjetanja, pa kiseliti i jesti uz brojna jela.