Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz šećera
  • 20.03.2022. 17:00

Rusija gomila šećer - uvoze duplo veću količinu

Brodovi natovareni sirovim šećerom plove prema Rusiji. O čemu se radi?

Foto: Depositphotos/anekoho
  • 2.750
  • 385
  • 0

Prema Rusiji je upućeno najmanje pet brodova sa skoro 200.000 tona brazilskog sirovog šećera kojega su prodali europski trgovci, objavio je Reuters. To je dvostruko više od uobičajenog godišnjeg uvoza te robe u Rusiju. 

Sankcije su povećale potražnju za šećerom i drugim osnovnim namirnicama, a police trgovina se prazne zbog gomilanja hrane. Za očekivati je da bi ove mjere mogle otežati pošiljateljima naplatu isporučene robe. Ova prodaja nije obuhvaćena sankcijama, ali jesu financijske transakcije.

Rusija nije značajan uvoznik ili izvoznik šećera, ali su ga Rusi počeli gomilati. Trgovci napominju da Rusija ima tendenciju uvoziti otprilike 100.000 tona godišnje i da je ova količina isporučenog neuobičajeno velika.

Sigurnosni problemi u Crnom moru mogu ometati transport brodovima koji ondje čekaju za odobrenje za prelazak u luku Novorossiysk u ruskoj oblasti Krasnodarskog kraja.

Prema podacima o kretanju u lukama, koje su dostavile brodarske agencije u Brazilu i informacijama trgovaca šećerom, tri broda sa skoro 100.000 tona idu prema ruskom susjedu Gruziji.

Međunarodna organizacija za šećer je objavila podatke prema kojima će Rusija uvesti samo oko 100.000 tona te robe tijekom cijele godine od svih dobavljača, ne samo od Brazila. Očekuje se da će Gruzija uvesti 130.000 tona. "Taj šećer će dospjeti u Gruziju, ali će onda biti poslan u Rusiju", rekao je jedan trgovac iz SAD-a.

Trgovac šećerom, sa sjedištem u Brazilu, rekao je da su količine previsoke za kratak vremenski period, kako za Rusiju tako i za Gruziju. Očigledno je da se prave zalihe.


Tagovi

Rusija Gruzija Brazil Šećer Prijevoz brodovima Sankcije Gomilanje zaliha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.