Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 17.05.2016. 15:30

Rusi spaljuju ilegalno voće i povrće iz EU

Rusi i dalje ustraju na uništavanju ilegalnih poljoprivrednih proizvoda koji dolaze na njihov teritorij.

Foto: pixabay.com
  • 2.415
  • 119
  • 0

Rusi i dalje ustraju na uništavanju ilegalnih poljoprivrednih proizvoda koji dolaze na njihov teritorij. Turska se nada kraju ruskih sankcija, dok se Maroko nada da će usred negativne situacije za većinu zemalja, nešto i zaraditi, piše freshplaza.

Presretanje ilegalno uvezenih poljoprivrednih dobara svakodnevica je ruskih carinika. U proteklim danima nekoliko tona rajčica, jabuka i povrća zaplijenjeno je od distributera koji su se nadali neopaženo proći stroge kontrole.

Prošlog je tjedna održan i summit o prestanku sukoba u istočnoj Ukrajini. Ruski ambasador rekao je da unatoč nastojanjima da se situacija smiri, ne izgleda obećavajuće. Konflikt u Ukrajini je polazni problem bojkota trgovinske razmjene.

Uvoz kineskih jabuka i limuna udvostručen

Iz ruskog Ministarstva poljoprivrede doznajemo da je u prvim mjesecima 2016. udvostručen uvoz jabuka i limuna iz Kine. Trgovina između dvije zemlje se povećala za 10%, a njena vrijednost iznosi 800 milijuna dolara. Kinezi bilježe 15%-tni porast uvoza iz Rusije, u vrijednosti od 440 milijun dolara.

Turska se nada kraju ruskih sankcija

Turska delegacija posjetila je nedavno Moskvu, s nadom da će situaciju riješiti razgovorom. Tako će i ruski delegati uskoro otputovati u Tursku, kako bi se pregovori nstavili. Turska za svoje bojkotirane proizvode vidi potencijal u novim tržištima.

Maroko želi veći udio ruskog tržišta

Marokanske vlasti potiču izvoznike da iskoriste situaciju u Rusiji. "Postoji mogućnost zarade i u ruskoj krizi, koja je rezultat pada vrijednosti rublja i niskih cijena ulja. Sve to pomaže promociji izvoza marokanskih proizvoda", smatraju marokanske vlasti. Veliki potencijal ima i izvoz voća i povrća u Rusiju.

Rusija presreće ilegalne proizvode

I u zadnjih nekoliko dana nastavlja se niz zaplijena voća i povrća koje je svoj put tražilo na zabranjenom tržištu. U zapadnoj Rusiji zaustavljeno je osam kamiona. Sadržavali su 60 tona paprike, 40 tona rajčice i 60 tona jabuka bez jasnih naljepnica o porijeklu. Teret je zaplijenjen.

U južnoj Rusiji zaustavljeni su kamioni iz Kazakhstana. Inspektori su pronašli 19.5 tona rajčica koje su sudeći prema dokumentima imale kazahstansko porijeklo, no dubljom istragom dokazano je da su rajčice turskog porijekla. Rajčice su uništene.

Inspekcije posjećuju i agropoduzetnike koji distribuiraju poljoprivredne proizvode. Tako su kod jednog otkrile 2.390 kilograma poljskih jabuka koje nisu imale pripadajuću dokumentaciju, a također su nakon uvida uništene. Pronađenje su i poljske gljive, poriluk i breskve, kao i belgijske kruške, a 800 tona ih je spaljeno.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Ruski embargo Uvoz Izvoz Kina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.