Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjene delicije
  • 17.02.2017. 07:30

Rusi potajno uvoze neke zabranjene namirnice

Unatoč zabrani uvoza, police ruskih trgovina su pune zabranjenih delicija!

Foto: pixabay.com
  • 1.619
  • 195
  • 0

Rusi su snalažljiv narod, što su i pokazali živeći preko 70 godina u socijalizmu, strpljivo, ali bezuspješno, čekali dolazak komunizma, idealnog društva u kojemu će svatko imati koliko mu je potrebno.

Plan sa socijalizmom i komunizmom nije tekao kako je bilo predviđeno pa su bile stalne nestašice od najosnovnijih živežnih namirnica do onih koji mirišu na luksuz, ali su bile itetako potrebne za normalan život pa se ruski radni čovjek snalazio na sve moguće, ponekad i nemoguće načine da bi došao do onoga što nema u trgovinama.

U kriznim trenucima tu je ruska snalažljivost

Tako i danas, nakon što je u ljeto 2014. Putin uveo zabranu uvoza iz zemalja Europske unije, ali i iz još nekih važnih zemalja pa nekih delicija, poput sireva ili pršuta, nedostaje u ruskim trgovinama i tu je došla do izražaja ruska snalažljivost.

Ruski trgovci se snalaze i pod sankcijama!

Ruski portal Russia Beyond the Headlines piše kako unatoč sankcijama, "u Rusiji ima i talijanskog parmezana, i francuskog sira brie, i španjolskog pršuta, i nizozemskog plavog sira" pa se potrudio istražiti taj fenomen.

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rosseljhoznadzor je najavila kako bi oni koji prevoze, skladište i distribuiraju zabranjene proizvode mogli kazneno odgovarati pa je izradila i nacrt zakona, ali poznavatelji prilika u Rusiji kažu da eventualne kaznene mjere neće spriječiti preprodaju zabranjenih artikala jer su dobavljači spretni u zaobilaženju zakona i pronalaženja "rupa" u zakonu.

Na preprodaji se dobro zarađuje

Dužnosnik moskovske pravne konzultantske tvrtke trvdi kako "u Rusiji postoji mnogo shema za potajni uvoz zabranjenih namirica, stoga inicijativa Rosseljhoznadzora neće imati mnogo utjecaja", a ni kazne neće zaplašiti preprodavače jer je zarada enormna. U Rusiji se neki proizvodi, poput parmezana, prodaju 100 do 200% više od cijene po kojoj su kupljeni u EU.

"Svaki građanin Rusije po zakonu u zemlju može unijeti do pet kilograma zabranjenih prehrambenih proizvoda za osobnu upotrebu, no ne mora ih nositi - može ih sam sebi poslati putem pošte. Trik je u tome da umjesto vas vaš poslovni partner u Italiji, primjerice, može za vas poslati paket, ispuniti deklaraciju u pošti na vaše ime i upisati vaše podatke, a vi ćete paket preuzeti kao da ste si ga sami poslali", odaje 29-godišnja Moskovljanka čiji suprug Talijan živi u talijanskom gradiću gdje se proizvodi parmezan i gdje ima prijavljenu tvrtku. Moskovljanka traženu deficitarnu robu oglašava na stranici na ruskom jeziku na međunarodnoj domeni i preko poznanika "od uha do uha".

Ruski turisti u Finskoj nisu samo turistički

Popularna je i preprodaja zabranjene robe iz Finske čija je granica od Sank-Peterburga udaljena samo 200 kilometara pa preprodavači dogovaraju s ruskim turistima koji putuju autobusom neka u Finskoj kupe određenih proizvoda koliko smiju legalno prenijeti preko granice, a on im se oduži plaćajući pola ili cijelokupni trošak putovanja. Na ruskoj društvenoj mreži VKontakte postoje brojne grupe pod nazivima "Sir iz Europe" ili "Pršut iz Španjolske" čiji vlasnici dostavljaju robu preko autobusnih tura u Finsku, a u Rusiju ih unose ruski turisti i "turisti".

Dovitljivi trgovci zaobilaze zakone na razne načine

U Rusiju zabranjeni proizvodi dolaze preko država koje nisu na Putinovu popisu iz kojih je zabranjen uvoz, poput Švicarske ili San Marina pa dovitljivi trgovci prehrambene proizvode iz zemalja pod sankcijama nose u Švicarsku gdje se mijenjaju službene oznake i tako zabranjeni proizvodi stižu na rusko tržište kao da su iz Švicarske.

Velike pošiljke zabranjenih proizvoda za restorane i hotele često se uvoze izravno iz zemalja Carinske unije, poput Bjelorusije i Kazahstana jer, službeno, za prehrambene proizvode koji putuju iz ovih zemalja u Rusiju nema carinskog nadzora. Lukavi trgovci često mijenjaju kodove u carinskim deklaracijama i zabranjene proizvode predstavljaju kao one koji su dozvoljeni.

Roba se uvijek "gubi" negdje u Rusiji, a dolazi i preko Krima

Nakon što je Krim postao dio Rusije, on je prešao u ruski carinski sustav, no on još uvijek nije u potpunosti uspostavljen i za sada ne postoji zabrana uvoza iz Ukrajine u Republiku Krim. Stoga sve vrste robe, uključujući i onu zabranjenu, mogu stizati u regiju i zatim biti distribuirani diljem Rusije, tvrdi pravni stručnjak, dodajući kako je teško pratiti kretanje tranzita robe i prehrambenih proizvoda preko teritorija Rusije što preprodavači koriste pa roba ide iz Europe u, primjerice, Uzbekistan, preko Rusije, no roba nikad ne stiže na svoje odredište već se "gubi" negdje u Rusiji.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Rusija Hrana Sankcije Uvoz Trgovina Ekonomija Politika Tržište


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije