Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivana Rožić
  • 20.07.2017. 07:30

Rožići rade kruh kakvog su radile naše bake

Supružnici Rožić proizvode kruh od šest vrsta žitarica (bez pšenice) kojeg im kupci sve više traže, a tržištu nude i jestive zdjelice. Voljeli bi kažu kada bi u partnerstvo mogli ući s mlađom osobom koja voli pekarstvo, jer imaju zatvoren ciklus proizvodnje

Foto: OPG Ivana Rožić
  • 8.159
  • 413
  • 0

"Nisam više htio raditi kruh sa aditivima već sam kupcima želio ponuditi kruh kakvog su nekada radile naše bake", kaže Želimir Rožić iz pekarskog obrta Rožić d.o.o. koji je kupcima ponudio glasoviti modificirani beskvasni kruh od šest žitarica, tzv. prosenicu.

U pogonima, u Karlovcu gdje i živi s obitelji, proizvodi ga od kukuruza, ječma, prosa, zobi, raži i pira. Izbacio je iz uporabe pšenicu jer sve više ljudi kaže u praksi se pokazalo, zbog nje ima probavnih problema i traže ga kruh bez glutena (tvar koju nemalo sadrži pšenica). Kod osjetljivijih osoba gluten izaziva probavne tegobe a oboljeli od celijakije ne mogu ga konzumirati.

U ponudi bučin kruh i jestive zdjelice

Oplemenio je Rožić svoju pekarsku ponudu i bučinim kruhom kao i jestivim zdjelicama od krušnog tijesta. Inače ratni vojni invalid po struci inžinjer kemije, odrastao je uz oca pekara koji baš nije bio za to da mu i sin završi u zvanju sa "sedam kora".

Predstavljaju se i na sajmovima

Ipak, splet životnih okolnosti doveo je baš do toga pa Rožić tržištu danas u pekarstvu nudi "funkcionalni kruh spravljen samo od soli, vode i šest vrsta žitarica" s 42 posto ugljikohidrata, odličan za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa (skokovito ne diže šećer u krvi). Kaže odabir je takav jer je ljudima htio ponuditi stare pekarske recepture bez ikakvih dodataka i gotovih smjesa kakve se danas nemalo koriste u proizvodnji kruha. Do prije tri godine Rožići su imali i svoja polja sa žitaricama ali danas ih kupuju od provjerenih proizvođača.

Od onih koje uzimaju za proizvodnju prosenice najviše plaćaju proso oko 10 kuna po kilogramu odnosno pir (dinkl) osam. Gotovi kruh od kilograma košta im 25 kuna, a u jednoj smjeni može se, kaže naš sugovornik, napraviti oko četiri tone. To je proizvodnja malog gabarita gdje u jednu peć na četiri etaže stane oko 500 kg. Prosenica doznajemo može stajati mjesec dana s jednakom svježinom odnosno nakon otvaranja rok mu je još pet dana, nemalo zahvaljujući sistemu pakiranja u inertnom plinu (bez prisustva zraka). Taj je kruh i zasitan pa ga je na dan dostatno pojesti dvjestotinjak grama.

Kreditno opterećenje koči mnogo toga

Rožić ima planova, ali zakočilo je mnogo toga kreditno im opterećenje koje će kažu (dug HBOR-u) još dugo vraćati. Ogorčen je on na to kreditno stanje o kojem bi kaže imao štošta za reći.

Dodaje da tržište traži njihove proizvode (hotelski lanci, škole), a kako nije baš najboljeg zdravlja odmah bi u partnerstvo ušao s nekom razumnom mlađom osobom, koja prije svega voli pekarstvo. Posebice jer ima osmišljen i zatvoren ciklus proizvodnje. Sve kaže što se od pekarskih proizvoda primjerice ne bi prodalo, vraćalo bi se i (sa)mljelo odnosno završilo bi kao (zdrava) stočna hrana. Obitelj ovih dana svoje proizvode predstavlja po Jadranu a nemalo i jestive krušne zdjelice u kojima serviraju pržene papaline i drugi finger food. Zdjelice su im u obliku kaića, čamca, okrugle,duguljaste...

U pravilu ih rade po narudžbi i to ne ispod stotinjak njih jer pipkav je posao. Imaju Rožići i svoj facebook profil OPG Ivana Rožić a ciljani marketing, kažu, nemaju. OPG je prije pet godina otvorila njegova supruga a sve s ciljem šire lepeze rada i aktivnosti.

Foto: OPG Ivana Rožić


Fotoprilog


Tagovi

Rožić Obrt Karlovac Kruh Prosenica Žitarice Šest Vrsta Jestive Zdjelice Partnerstvo


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]