Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 12.08.2020. 12:00

Radnici u karanteni, koronavirus otkriven na pakiranju smrznutih morskih plodova u Kini

Da je virus pristigao na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane, sumnjaju i na Novom Zelandu gdje je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvero zaraženih u Aucklandu. 

Foto: Jumpstory
  • 214
  • 72
  • 0

Kina je u utorak objavila da je potvrđen koronavirus na pakiranju uvezene smrznute morske hrane koja je stigla iz luke grada Dalian. Kako piše reuters ovo mjesto u posljednje vrijeme ponovno bilježi nove slučajeve zaraze.

Ne otkrivaju zemlju porijekla morskih plodova?

Virus je pronađen na vanjskoj ambalaži smrznute hrane koju su kupile tri tvrtke iz Yantaija, lučkog grada u pokrajini Shandong na istoku Kine.

Gradska uprava Yantaija priopćila je da su plodovi mora bili u pošiljci iz uvoza koja je isporučena u Dalian, no nisu otkrili zemlju porijekla.

Koronavirus pronađen na dasci za rezanje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

U srpnju su carinici u Dalianu, glavnoj luci u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning Covid-19 otkrili na pakiranju smrznutih škampa uvezenih iz Ekvadora, te je obustavljen uvoz proizvoda triju tamošnjih proizvođača.

Prema najnovijim podacima, ipak su dali zeleno svjetlo za jednu od te tri tvrtke da nastavi izvoz nakon što je Ekvador pristao poboljšati protokole za otpremu. Očekuje se da će uskoro i druge dvije firme moći izvoziti svoje proizvode.

Ne otkrivaju jesu li prerađeni proizvodi izvezeni

Dio morskih plodova koje su kupile tri tvrtke iz Yantaija prerađen je za izvoz, a ostatak se čuva u hladnjačama i nije pušten na tržište, priopćile su gradske vlasti Yantaija.

Na pitanje je li prerađena morska hrana izvezena, član ureda za kontrolu pandemije nije želio navoditi detalje, upućujući na priopćenje vlasti grada Yantaija.

Vlasti su zapečatile robu, a svi radnici koji su rukovali njom su testirani i negativni su, no određena im je karantena.

Inače, do 9. kolovoza Dalian je izvijestio o ukupno 92 nova slučaja zaraze.

Podsjećamo, smatra se da se Covid-19 proširio prošle godine s tržnice u Wuhanu gdje se prodaju ribe, školjke, plodovi mora i divlje životinje. Otada je preplavio svijet, a u posljednje vrijeme ponovo se javlja i u ovoj zemlji.

Da je virus pristigao na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane, sumnjaju i na Novom Zelandu gdje je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvero zaraženih u Aucklandu. 

Tamošnja ministrica zdravstva Ashley Bloomfield je potvdila da je u tijeku testiranje površina u rashladnom pogonu u tom gradu gdje je radio muškarac iz zaražene obitelji. Svi zaposleni poslani su u samoizolaciju. 

"Znamo da virus može preživjeti u rashlađenim sredinama dosta dugo", rekla je Bloomfield na konferenciji za novinare.


Tagovi

Kina Koronavirus Covid-19 Morski plodovi Smrznuti proizvod Škampi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.