Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušava vina
  • 07.07.2021. 07:30

Putin pomutio vinsku industriju: Samo se ruska pjenušava vina mogu zvati šampanjci?

Vladimir Putin prošlog je tjedna potpisao zakon kojim se proizvođačima šampanjca zabranjuje upotreba tog izraza, što je razljutilo francuske vinare, ali napravilo probleme i ruskim distributerima.

Foto: Depositphotos/olla.davies
  • 459
  • 109
  • 0

Ruski predsjednik, Vladimir Putin potpisao je Zakon kojim će zabraniti upotrebu izraza šampanjac svim njegovim proizvođačima, a koji na temelju zakonski zaštićene oznake geografskog podrijetla, dolaze samo i jedino iz poznate francuske vinorodne regije Champagne, javlja reuters.

Putinov zakon od njih traži da na etiketi na poleđini boce moraju dodati naziv "pjenušavo vino". Apsurd je time veći što kreatori ruskih pjenušaca, i dalje mogu koristiti naziv "shampanskoe". Sve je ovo, jasno, naljutilo francuske vinare. Taj se potez smatra ogromnom uvredom za zemlju koja ima stroga pravila za zaštitu imena i ugleda svog poznatog pića.

Kako bi iskazali nezadovoljstvo, Udruga francuskih proizvođača šampanjca pozvala je sve proizvođače da obustave izvoz u Rusiju do daljnjeg, navodi politico.eu. Istaknula je i to da je naziv šampanjac povezan s regijom u kojoj se proizvodi i da ima pravnu zaštitu u 120 zemalja.

U ovoj organizaciji inače idu do te mjere da svaku drugu upotrebu ovog naziva, na kozmetici, ukrasnim dodacima, bezalkoholnim pićima i vinima koji ne udovoljavaju specifikacijama iz naziva smatraju strogo zabranjenim. Poručuju kako ovaj izraz sustavno i čvrsto brane već 80 godina, a čak poručuju da im se javi ako se uoče primjeri zloupotrebe. 

"Odbor za šampanjac oštro osuđuje činjenicu da zakon ruskim potrošačima ne jamči jasnu i transparentnu informaciju o porijeklu i karakteristikama vina", poručili su u priopćenju supredsjednici udruge Maxime Toubart i Jean-Marie Barillere.

Kako piše france24, francuski ministar trgovine Franck Riester izjavio je da pomno prati novi ruski zakon i da je u kontaktu s proizvođačima vina i europskim partnerima.

Od 50 milijuna boca koliko se godišnje popije u Rusiji, 12 posto su francuska vina sa zaštićenom oznakom. Ta zemlja već desetljećima provocira vinski svijet svojim tzv. šampanjcima, ali budući da se oni popiju uglavnom na domaćem tržištu, nisu tabu tema jer Rusi do sada nisu zadirali u deklariranje uvoznih proizvoda.

Ovo ne predstavlja problem samo francuskim vinarima nego i ruskim distributerima. Naime, ove izmjene zahtijevaju ponovno certificiranje i označavanje s francuske strane za što nisu spremni, a ruski distributeri trebaju dobiti nove potvrde i novooznačenu robu s drugačijim kodovima. Kako piše mk.ru, prema prvim procjenama, troškovi će iznositi desetke milijuna rubalja.


Tagovi

Francuska Rusija Šampanjac Pjenušavo vino Zaštićena oznaka Vladimir Putin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?