Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 28.08.2013.

Prva "šećerna" kampanja u EU ograničena

Izvozne kvote šećera postale su proizvodne i niže su za 30 posto od prosječne proizvodnje

Foto: RGBStock.com
  • 355
  • 31
  • 0

Županjska Sladorana obavlja posljednje pripreme za početak 67. kampanje prerade šećerne repe, koja bi trebala početi sredinom rujna. Prve količine šećera koje će tvornica proizvesti u Europskoj uniji, ograničene su, jer naše punopravno članstvo u EU, nameće i drukčiji način poslovanja.

Sladorani je, naime, već u startu ograničena proizvodnja šećera, smanjena je proizvodna kvota, a samim time i prihodi. "U proteklih nekoliko godina, tijekom postupka pripreme ulaska, Hrvatska je, kao zemlja kandidat, mogla izvoziti šećer u EU sukladno prodajnim kvotama za pojedine zemlje. Ulaskom RH u punopravno članstvo izvozne kvote postaju proizvodne i one su niže za oko 30 posto u usporedbi s prosječnom proizvodnjom u proteklih nekoliko godina", kaže čelni čovjek Sladorane, Luka Burilović.

Sladorani je dodijeljeno tek 67.507 tona od ukupne dozvoljene proizvodnje šećera za Hrvatsku, iako je dosadašnjih godina proizvodnja bila mnogo veća. Ovog proljeća je na sirovinskom području županjske Sladorane slatkim korijenom zasijano oko 8.200 hektara i Burilović se nada da će količina repe biti dostatna za ispunjenje proizvodne kvote. Repa je ove godine u izvrsnom stanju, kiša joj je dobro došla i bilo bi izvrsno kada bi je palo još, no stvarno stanje, odnosno prinosi i digestija repe, vidjet će se tek kada krene vađenje i prerada prvih količina.

Ovogodišnja bi kampanja prerade repe, u svakom slučaju, trebala biti bolja od prošlogodišnje koja će ostati upamćena kao najkraća i jedna od najlošijih u povijesti tvornice. Uz znatno niži prinos slatkog korijena, za oko čak 35 posto na sirovinskom području Sladorane zbog ekstremne suše, dodatan udarac lani je bio i izostanak ugovorenih količina repe iz Srbije. Uz smanjeni prinos, kvaliteta repe bila je vrlo loša, što je rezultiralo znatno nižim iskorištenjem šećera iz slatkog korijena. I odluka o zabrani izvoza repe koju je donijela srbijanska vlada za Sladoranu je imala velike posljedice. Osim novca uloženog u organiziranje proizvodnje repe, bila je pripremljena i sva logistika koja bi pratila uvoz u Hrvatsku.

Ova proizvodna godina, ističe Burilović, ponovno je pokazala da je repa najdohodovnija kultura i s repom nema nikakvih nepoznanica jer proizvođači unaprijed znaju otkupnu cijenu. Za tonu repe, Sladorana će ove godine plaćati 340 kuna na bazi digestije od 16 posto. Hrvatska ima pravo na proizvodnju ukupno 193 tisuće tona šećera.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećer Luka Burilović Kampanja Šećerna repa Proizvodnja Prerada


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]