Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pršutana Mijukić Prom
  • 13.09.2013. 09:35

Pršutana Mijukić Prom

Sušiona mesa, Pršutana Mijukić Prom iz runovića najveći je proizvođač suhomesnatih proizvoda

Foto: RGBStock.com
  • 809
  • 54
  • 0

Sušionica pršuta i dalmatinske pancete Mijukić Prom iz Runovića kod Imotskog, jedna je od najvećih i najkvalitetnijih u Dalmaciji. U razgovoru s njenim vlasnikom, gospodinom Mijom Lešinom saznali smo slijedeće, "Od 1996 do 2000. godine radio sam u sličnom pogonu u Runoviću, kada smo u jednom trenutku i ja i moja supruga ostali bez posla. Nakon razmišljanja što dalje, odlučio sam podignuti vlastitu sušionu. Dijelom vlastitim sredstvima a dijelom kreditima HBOR-a podigao sam pogon i krenuo u proizvodnju. U početku s 10 tisuća pršuta godišnje, sve do današnjeg kapaciteta od 750 tona pršuta i dalmatinske pancete. Veći dio mi otkupljuje trgovačka tvrtka TOMY iz Splita a manji dio plasiram sam."

Najveći je problem što za takvu intenzivnu proizvodnju dalmatinskog pršuta nema dovoljno sirovine u Hrvatskoj, nego veći dio potreba uvozi iz Mađarske i Italije. Uvoz vrši preko tvrtke Tomy koja je ujedno i najveći distributer njegovih proizvoda.

"Danas zapošljavam 20 djelatnika. Potaknut nedostatkom sirovine aktivno se zalažem za podizanje pogona za uzgoj svinja na području Dalmacije kako bi pršute i pancetu proizvodili od vlastite sirovine. S obzirom na skori ulazak u EU, a u želji da proizvodimo autohtoni hrvatski proizvod, nadaleko poznat i cijenjen dalmatinski pršut,nužno bi bilo osigurati i dovoljnu količinu domaće uzgojenih svinja. To bi trebao biti jedan od prioritetnih zadataka Vlade i Ministarstva, da potiču podizanje farmi na ovim prostorima. Veoma je dobro što smo konačno osnovali udrugu svih proizvođača pršuta i stavili sve pod zajednički nazivnik «Dalmatinski pršut». Jedan sam od prvih koji je na sajmu pršuta u Sunju, za svoj proizvod proglašen šampionom", kaže Mijo Lešina.

Za sve one koji se žele baviti ovim poslom poručuje da je to veoma težak posao koji traži maksimalan angažman. Na ovom poslu skrb traje puna 24 sata i na radnom mjestu važe svi hrvatski pozdravi - dobro jutro, dobar dan dobro večer, a laku noć se izgovara veoma kasno. No ako se to pošteno odradi rezultat mora biti dobar, a on je onda nagrada za sve.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Pršutana Mijukić Pršut Mijo Lešina Runović Tomy


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.