Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Red na tržištu mlijeka
  • 18.03.2017. 10:30

Prošlo vrijeme divljeg zapada na tržištu mlijeka

Kontrola deklaracija na proizvodima, kontrola sadržaja mlijeka te potpore mljekarima imaju za zadaću podići sektor na noge, najavljuje Tolušić veliko pospremanje.

Foto: Facebook EuroMilk
  • 11.353
  • 578
  • 0

"Čekamo donošenje pravilnika koje usuglašavamo s našim proizvođačima jer im želimo dati ono što žele. Ni Vindija, ni Dukat, ni Meggle ne mogu bez mlijeka koje proizvede farmer, bilo da ima 100 krava ili 50.

Krećemo s kontrolom patvorenog mlijeka, je li ono svježe ili je u prahu. Također ćemo kontrolirati vodu u mlijeku i ima li je više od dozvoljene količine."

Najavljena zaštita proizvođača i trgovaca

Ovim riječima ministar Tolušić najavio je zaštitu proizvođača, ali i trgovaca. "U tom će zakonu biti da ako ste danas kod otkupljivača predali jabuke ili mandarine ili kruške dobit ćete papir na kojem je sve transparentno i neće se dogoditi da vas za tri mjeseca nakon predaje zove otkupljivač i javi da je tona voća bačena jer nije valjalo."

Tijekom prosinca i siječnja provodila se kontrola kakvoće svježeg sirovog mlijeka, čime je i dalje potvrđena visoka kvaliteta hrvatskog mlijeka jer je, prema standardima koji vrijede za sve članice Europske unije, 96% proizvedenog mlijeka svrstano u prvu klasu.

Mlijeko i mliječni proizvodi koji se u trgovinama pojavljuju s oznakom Mlijeko hrvatskih farma proizvedeni su od domaćeg sirovog mlijeka, naglašavaju u Ministarstvu i HPA.

Je li deklaracija vjerna kopija proizvoda?

Dosadašnje kontrole uzoraka trajnog mlijeka nisu pokazale zdravstvenu neispravnost, ali su pokazale da je mliječna mast bila u nižem postotku od navedenog na deklaraciji.

"Što se tiče daljnjih kontrola konzumnog mlijeka, a što upravo propisujemo najavljenim pravilnikom, pojačane kontrole će se raditi dalje u smislu praćenja deklaracija na proizvodima, odnosno poklapa li se sadržaj sastojaka mlijeka (mliječna mast i proteini) s deklaracijom na proizvodu. Deklaracije moraju odgovarati sadržaju unutar ambalaže, inače će takvi proizvođači biti sankcionirani.

Interventne i redovne potpore mljekarima

Proizvodnja mlijeka je od nacionalnog interesa, radimo na modelu kako bi zaustavili negativne trendove. U rekordnoj 2009. otkupljeno je 675 tisuća tona, u 2016. otkup nam je pao na 490 tisuća tona. To su brojke koje zvone na zadnji alarm. Problem je iznimno složen, no daljnje urušavanje ovog sektora moramo zaustaviti. Za sada mogu tek iznijeti da će za krave u proizvodnji mlijeka kroz redovne i interventnu potporu do travnja biti isplaćeno gotovo 187 milijuna kuna."

Foto: Facebook EuroMilk


Tagovi

Proizvođači mlijeka Potpore Kontrole mlijeka Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić