AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » Prošlo vrijeme divljeg zapada na tržištu mlijeka

Prošlo vrijeme divljeg zapada na tržištu mlijeka

Red na tržištu mlijeka

Prošlo vrijeme divljeg zapada na tržištu mlijeka

Datum: 18.03.2017. 10:30

Kategorija:

Prehrambena industrija

Kontrola deklaracija na proizvodima, kontrola sadržaja mlijeka te potpore mljekarima imaju za zadaću podići sektor na noge, najavljuje Tolušić veliko pospremanje.

"Čekamo donošenje pravilnika koje usuglašavamo s našim proizvođačima jer im želimo dati ono što žele. Ni Vindija, ni Dukat, ni Meggle ne mogu bez mlijeka koje proizvede farmer, bilo da ima 100 krava ili 50.

Krećemo s kontrolom patvorenog mlijeka, je li ono svježe ili je u prahu. Također ćemo kontrolirati vodu u mlijeku i ima li je više od dozvoljene količine."

Najavljena zaštita proizvođača i trgovaca

Ovim riječima ministar Tolušić najavio je zaštitu proizvođača, ali i trgovaca. "U tom će zakonu biti da ako ste danas kod otkupljivača predali jabuke ili mandarine ili kruške dobit ćete papir na kojem je sve transparentno i neće se dogoditi da vas za tri mjeseca nakon predaje zove otkupljivač i javi da je tona voća bačena jer nije valjalo."

Tijekom prosinca i siječnja provodila se kontrola kakvoće svježeg sirovog mlijeka, čime je i dalje potvrđena visoka kvaliteta hrvatskog mlijeka jer je, prema standardima koji vrijede za sve članice Europske unije, 96% proizvedenog mlijeka svrstano u prvu klasu.

Mlijeko i mliječni proizvodi koji se u trgovinama pojavljuju s oznakom Mlijeko hrvatskih farma proizvedeni su od domaćeg sirovog mlijeka, naglašavaju u Ministarstvu i HPA.

Je li deklaracija vjerna kopija proizvoda?

Dosadašnje kontrole uzoraka trajnog mlijeka nisu pokazale zdravstvenu neispravnost, ali su pokazale da je mliječna mast bila u nižem postotku od navedenog na deklaraciji.

"Što se tiče daljnjih kontrola konzumnog mlijeka, a što upravo propisujemo najavljenim pravilnikom, pojačane kontrole će se raditi dalje u smislu praćenja deklaracija na proizvodima, odnosno poklapa li se sadržaj sastojaka mlijeka (mliječna mast i proteini) s deklaracijom na proizvodu. Deklaracije moraju odgovarati sadržaju unutar ambalaže, inače će takvi proizvođači biti sankcionirani.

Interventne i redovne potpore mljekarima

Proizvodnja mlijeka je od nacionalnog interesa, radimo na modelu kako bi zaustavili negativne trendove. U rekordnoj 2009. otkupljeno je 675 tisuća tona, u 2016. otkup nam je pao na 490 tisuća tona. To su brojke koje zvone na zadnji alarm. Problem je iznimno složen, no daljnje urušavanje ovog sektora moramo zaustaviti. Za sada mogu tek iznijeti da će za krave u proizvodnji mlijeka kroz redovne i interventnu potporu do travnja biti isplaćeno gotovo 187 milijuna kuna."

Foto: Facebook EuroMilk

Broj pregleda članka: 11310; Uspješnost članka: 577.5

Tagovi: Potpore, Proizvođači mlijeka, Tolušić, Kontrole mlijeka

Ključne riječi članka: proslo, vrijeme, divljeg, zapada, na, trzistu, mlijeka, mlijeka


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (40%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (4%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 102

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »