Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kave
  • 11.01.2016. 08:20

Proizvodnja kave više ne zadovoljava potražnju?

Prognozira se da bi kroz 80 godina moglo nestati oko 60 posto arabice, ako se nešto pod hitno ne promijeni i pronađu alternativna rješenja i nove vrste kave.

Foto: pixabay.com
  • 458
  • 64
  • 0

Potrošnja kave raste iz dana u dan, a tržišni stručnjaci upozoravaju na mogući manjak u opskrbi zbog suše u Brazilu. Statistika pokazuje da od 2011. godine potražnja za kavom u prosjeku raste 2,4% godišnje, pri čemu je vodeći potrošač kave u svijetu Europa, s godišnjom potrošnjom koja premašuje 51 tisuću vreća od po 60 kilograma.

Slijede Azija i Oceanija s više od 30 tisuća vreća od 60 kilograma te Sjeverna Amerika, s više od 27 tisuća vreća godišnje.

Proizvodnja kave opada, a potražnja raste

Potražnja je prema ovotjednim podacima ICO-a tradicionalno jaka u zemljama kao što su Kanada, EU, Japan, Norveška, Švicarska i SAD. Trend jačanja potražnje bilježe pak tržišta u nastajanju, kao što su Alžir, Australija, Rusija, Južna Koreja, Turska i Ukrajina.

U 2014. ukupna svjetska potrošnja kave dosegnula je 143,25 milijuna vreća. Proizvodnja se smanjuje i procjenjuje se da je u sezoni 2014/2015. bila 2,3% manja nego u prethodnoj sezoni. Prema nekim je izvješćima u 2015. ukupno proizvedeno 141 milijun vreća kave, zbog suše i gljivica u Brazilu.

Cijena kave će rasti?

Prema nekim bi procjenama potražnja za kavom na globalnoj razini trebala u idućih pet godina porasti 25% i dosegnuti 175,8 milijuna vreća kave u 2020.

"Prognozira se da bi kroz 80 godina moglo nestati oko 60% arabice koju danas imamo, ako se nešto pod hitno ne promijeni i pronađu alternativna rješenja i nove vrste kave. Sve su evidentnije klimatske promjene, a samim time i pojava novih problema i bolesti u uzgoju. Gljivice su puno doprinijele, iako mislim da ponekad i proizvođači kave pretjeruju i dezinformiraju ljude kako bi cijena kave na burzi rasla", smatra Matija Matijaško, barista i stručnjak za kavu iz Osijeka.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Suša Proizvodnja kave Cijena kave Brazil Matija Matijaško


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!