Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvarenje
  • 18.01.2023. 13:30
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Proizvođači suhog mesa u strahu - hoće li doći do kvarenja?

Gotovo proljetne temperature uzrokovale su probleme proizvođačima suhomesnatih proizvoda. Neki se žale na kvarenje.

Foto: Depositphotos/viki2win
  • 2.814
  • 185
  • 0

Iako su trenutno temperature pale donedavno smo svjedočili gotovo proljetnom vremenu. Iako su mnogi u svemu tome uživali ovakve vremenske prilike nisu svima išle na ruke, pogotovo onima koji su proizveli suhomesnate proizvode poput kobasica i kulenova.

Anto iz Slavonskog Broda u pušnicu je spremio 40-ak kobasica, kulenovih seka te nekoliko komada slanine. Ovih dana gotovo svakodnevno ih pregledava, pali vatru te dimi.

"Ovo vrijeme ničemu nije dobro, a pogotovo ne za meso. Ne smijemo puno ložiti jer dolazi do još više temperature. Svaki dan dimim po sat dva", ispričao je ekipi Slavonskobrodske televizije.

"Bit će teško. Pojedinci već kukaju i govore da im se veće šunke kvare", napominje on rekavši da su neki griješili jer nisu veće komade držali dovoljno u salamuri ili nasolili.

Plijesan na kobasici, slanini, kulenu - poželjna ili ne i kako ju ukloniti?

Anto kao 74-godišnjak kaže da se ovakva zima teško pamti. "Možda je 70 i neke bila takva godina kada se po kanalima moglo vidjeti bačeno suho meso", dodaje.

"To nije mala stvar dati pet, šest tisuća kuna, a da na kraju nemaš ništa tako da se bojimo što će bit", zaključio je Anto.

Proizvođači, a i oni koji su za vlastito kućanstvo spremili nešto suhomesnatih proizvoda na sve se moguće načine bore se kako ne bi došlo do kvarenja. Postoji strah i od muha.

Sa svime se na razne načine bore i prodavači na tržnici. "Moraju se paliti ventilatori i hladiti", kazala je Anka Kovačević iz Podvinja koja prodaje suhomesnate delicija. „Imamo klimu, komore. Ventilatorima pravimo vjetar“, pojasnila je.

Da straha nema ako se dobro nasoli i dovoljno dugo drži u soli priča Dušanka Andrijanić koja također prodaje takve proizvode.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:

 


Tagovi

Anka Kovačević Dušanka Andrijanić Kvarenje mesa SBTV Suhomesnati proizvodi Temperature


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/