Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruska inicijativa
  • 05.06.2017. 15:00

Program pomoći siromašnima pomaže i farmerima

Minimum za preživljavanje u Rusiji trenutno je 173 eura mjesečno pa ruska Vlada planira pomoći u hrani s 8 do 16 eura po osobi mjesečno!

Foto: bigstockphoto.cm,bigvovan
  • 2.836
  • 188
  • 0

U Rusiji, gdje 20 milijuna ljudi ima primanja ispod razine nužne za koliko-toliko preživljavanje, razmišljaju od sljedeće godine pokrenuti program pomoći najsiromašnjima koji će 2019. biti u punom zamahu.

Kako kažu u Ministarstvu industrije i trgovine, a doznaje Russia Beyond the Headlines, pokazatelj minimuma za preživljavanje u Rusiji trenutno je 173 eura mjesečno, pa ruska Vlada planira pomoći u hrani 8 do 16 eura po osobi mjesečno.

Povećati potražnju za ruskim proizvodima

Ovim programom ruske vlasti istovremeno žele pomoći siromašnima i povećati potražnju za ruskim poljoprivrednim proizvodima, što bi, prema riječima ministra industrije i trgovine Denisa Manturov, federalni proračun moglo stajati oko 3,2-4,7 milijardi eura.

Iako neki misle kako se u Rusiji uvode bonovi nakon 30 godina, kada je u tadašnjem SSSR-u mnoge proizvode bilo moguće dobiti samo uz bonove kojima se normiralo koliko čega građanin može imati mjesečno, ruske vlasti pojašnjavaju kako nema razloga ovu vrstu pomoći nazivati bonovima koji kod Rusa imaju negativni prizvuk i bude ružne uspomene. Naime, sve će biti regulirano prema modelu koji se koristi u pomaganju siromašnih u Americi.

Food Stams u SAD-u

Podsjećaju kako program preferencijalne kupovine prehrambenih proizvoda "Food Stamps" dugi niz godina postoji u SAD-u i koriste se elektronske kartice na koje država svaki mjesec uplaćuje određeni iznos. U prosjeku, prema američkim javnim izvorima, američki građanin mjesečno prima pomoć od 115 dolara (oko 100 eura), a obitelj 255 dolara (oko 230 eura) i tu vrstu pomoći koristi oko 50 milijuna Amerikanaca.

Pomoć putem bankovnih kartica

"Pomoć bi se trebala pružati putem ruskih bankovnih kartica Mir na koje će se na mjesečnoj osnovi dodjeljivati bodovi koji će služiti kao platežno sredstvo. Što je prihod kućanstva manji, to subvencija može biti veća. Kartice će se moći koristiti u svim trgovinama koje su iskazale spremnost za rad u ovom sustavu", pojašnjavaju iz Ministarstva industrije i trgovine Rusije, dodajući kako su na popisu proizvoda žitarice, tjestenina, krumpir, povrće, voće, šećer, jaja, biljno ulje, meso, riba, mliječni proizvodi, ali i sadnice, sjemenje i hrana za domaće životinje, čime država želi potaknuti one siromašnije da sami sebi pomognu i uzgajaju povrće u vrtu uz kuću, zasade manji voćnjak ili hrane kokoši i svinje.

Učinkovita pomoć i domaćim poljoprivrednicima

Prema ocjeni Ministarstva industrije i trgovine, nakon što program u potpunosti zaživi, svaki rubalj koji je u njega uložila država dat će do 2 rublja više u ruski BDP i drže da će to pomoći domaćim poljoprivrednicima.

"Ako će u programu sudjelovati samo proizvodi proizvedeni u Rusiji, tada će se čak i roba proizvedena od uvoznih sirovina u Rusiji pravno smatrati ruskom" rekao je doktor ekonomskih znanosti Leonid Holod, a zamjenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevthov tumači kako je riječ o "suvremenoj ciljanoj pomoći u hrani za stanovništvo i podršci učinkovitim domaćim proizvođačima", te je zamolio medije neka se spekuliraju s izrazom "bonovi za hranu".

Foto: bigstockphoto.cm,bigvovan


Tagovi

Rusija Hrana Siromaštvo Trgovina Poljoprivreda Pomoć poljoprivrednicima Državna pomoć


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]