Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Atlantic Grupa
  • 29.10.2015. 17:20

Prihodi Atlantic Grupe porasli 4,8 posto

Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 3,98 milijardi kuna, što je 4,8 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

  • 141
  • 7
  • 0

Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 3,98 milijardi kuna, što je 4,8% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit porasla za 9%, priopćili su u četvrtak iz Atlantic Grupe.

Dobit nakon manjinskih interesa iznosila je 228 milijuna kuna, što je za 9% više u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je istodobno 450,4 milijuna kuna, što je 6,5% manje, dok je dobit prije kamata i poreza (EBIT) od 341,1 milijun kuna manja za 9,9%.

Rast na postojećim tržištima

"Unatoč izazovnim makroekonomskim uvjetima s kojima se Atlantic Grupa nastavila suočavati na većini svojih tržišta, u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvaren je rast prihoda od prodaje te poboljšanje neto profitabilnosti. U četvrtom kvartalu 2015. nastavlja se s fokusom na internacionalizaciju i rast na postojećim tržištima te upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama", izjavio je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, komentirajući financijska ostvarenja i ključne poslovne događaje za razdoblje od siječnja do kraja rujna 2015.

Od važnih poslovnih događaja u prvih devet mjeseci 2015. iz kompanije ističu novu organizaciju distribucijskog poslovanja kroz dvije glavne zone, Zonu Istok i Zonu Zapad, nastavno na proces intenzivne internacionalizacije i jačanje distribucijskih funkcija izvan regije, što se očituje i kroz osnivanje vlastitih distribucijskih kompanija u Austriji i Njemačkoj. U tom je razdoblju, kaže se, ugovorom s novim principalom Phillips Hrvatska dodatno proširen i distribucijski portfelj na hrvatskom tržištu.

Foodland u sustavu Grupe

Nakon nepune godine od početka radova počela je s radom novoizgrađena tvornica energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane u Novoj Gradiški, u koju je uloženo 100 milijuna kuna. Posljednja akvizicija, navodi se u priopćenju Uprave Atlatic Grupe, tvrtka Foodland u cijelosti je uspješno integrirana u poslovni sustav Grupe te danas s brandom Bakina tajna čini novo poslovno područje Gourmet.

Prema strukturi prihoda od prodaje, ukupnom rastu Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci 2015. najviše su pridonijeli strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 12,9%, Slatko i slano s rastom od 5% i Kava s rastom od 4,7%.

Najveći rast na tržištu BiH i Srbije

Strateško distribucijsko područje Hrvatska bilježi nadalje rast od 10,6%, a Strateško distribucijsko područje Srbija rast od 8,3%. Kava se, s 19,5% udjela u ukupnim prihodima od prodaje, navodi kao najveća pojedinačna kategorija sa 777,2 milijuna kuna prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci. Promatrano po tržištima, najveći rast, od po 9,6%, ostvaren je na tržištima BiH te Srbije, koja je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe, s udjelom u ukupnom prihodu od 22,6%. Na tržištu Hrvatske, koja sa 26,8% ima najveći udio u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 9,4%.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 65,3%, distribucija proizvoda robnih marki principala s 19,2%, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,3%, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu, u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju s 9,3%.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Atlantic Grupa Emil Tedeschi EBITDA Financijske obveze Tržište Rast prihoda Phillips Hrvatska Zona Istok Zona Zapad Bakina tajna Foodland Srbija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."