Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska strategija
  • 07.03.2014. 09:15

Prehrambena industrija čuvar tržišta

U Nacrtu strategije navodi se kako je prehrambena industrija čuvarica tržišta i zaposlenosti, ali da neće moći rasti visokim stopama, unatoč kvaliteti

  • 530
  • 47
  • 0

Ovih dana diljem zemlje u Županijskim komorama predstavlja se Nacrt prijedloga industrijske strategije RH 2014.-2020. Pomoćnica ministra gospodarstva, Sabina Škrtić, istaknula je kako se Nacrt predstavlja kako bi se potaknula javna rasprava o tom dokumentu.

"Prijedlog želimo na ovaj način predstaviti ključnim dionicima hrvatskog gospodarstva, potaknuti javnu raspravu, odnosno stručnu javnost da daje svoje konkretne sugestije i prijedloge na ovaj nacrt, kako bismo iznjedrili najkvalitetnija rješenja", rekla je gđa. Škrtić te dodala kako se u Industrijskoj strategiji predlaže niz mjera potpore kojima bi se otklonili ključni problemi i dao vjetar u leđa prerađivačkoj industriji.

Prerađivačka industrija važna je za svaku nacionalnu ekonomiju

"Prerađivačka industrija važna je za svaku nacionalnu ekonomiju. Činjenica je da svako radno mjesto koje se otvori u prerađivačkoj industriji za sobom povlači pet do šest radnih mjesta u pratećim djelatnostima", naglašava Škrtić. Napomenula je kako strategija predlaže nešto drukčiji pogled na prerađivačku industriju upravo zbog stanja u kojem se ona našla, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. I Europska unija, dodala je, raspravlja o potrebi renesanse prerađivačke industrije.

"Pokušali smo definiranim modelima detektirati one sektore koji u budućem razdoblju u najkraćem roku imaju najviše šanse za brzi rast te da u ovom trenutku imaju adekvatne potencijale i znanja potrebna da bi taj rast mogli i ostvariti. Prepoznali smo osim prehrambeno-prerađivačke i industriju za proizvodnju namještaja kao važne čuvare. Prepoznali smo i farmaceutsku, elektro, metaloprerađivačku industriju. To su segmenti u kojima imamo značajne potencijale", napomenula je Škrtić.

Predstavnici prehrambene industrije iskazali nezadovoljstvo

Predstavnici prehrambene industrije nezadovoljni su zbog toga što je ta industrija u predloženoj strategiji okarakterizirana kao čuvar domaćeg tržišta i zaposlenosti, a ne kao pokretač od najvećeg strateškog potencijala, što drže da bi trebala biti. U strategiji se navodi kako proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja neće moći rasti visokim stopama, ali imaju posebnu kvalitetu.

Na ove primjedbe Škrtić je odgovorila kako je javna rasprava i započeta s namjerom da svi zainteresirani daju svoje komentare i prijedloge na nacrt prijedloga strategije. Istaknula je kako je svaka sugestija i kritika dobro došla uz pretpostavku da je argumentirana. Nakon što Nacrt prijedloga industrijske strategije prođe javnu raspravu, bit će izrađen konačni prijedlog te upućen u uobičajenu proceduru usvajanja, pojasnila je Škrtić. Strategija bi mogla biti donesena do kraja ovog mjeseca.


Tagovi

Industrijska strategija Prehrambena industrija Sabina Škrtić Industrija namještaja Prerađivačka


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]