Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školska shema
  • 13.07.2021. 14:15

Pravilnik o provedbi Školske sheme u e-savjetovanju

Proširenje liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda iz različitih sektora jedna je od najznačajnijih odredbi Pravilnika, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Renata Prusina
  • 108
  • 27
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje na temu Pravilnik o provedbi Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. Do 2022./2023., obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravilnik se, pojašnjavaju, donosi sa svrhom unaprjeđenja provedbe Školske sheme u Republici Hrvatskoj u skladu s planiranim izmjenama i dopunama temeljnog akta, a osobito u pogledu učinkovitijeg iskorištenja sredstava dodijeljenih od strane Europske komisije za njezinu provedbu, povećanja njezine vidljivosti te postizanja svrhovitosti i učinaka provedbe, u skladu sa zadanim indikatorima uspješnosti provedbe navedenima u Nacionalnoj strategiji.

Najznačajnije odredbe predmetnog Pravilnika odnose se na proširenje liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, skraćivanja trajanja distribucije u dijelu Sheme voća i povrća proizvoda zbog povišenja iznosa financijskih sredstva po učeniku po danu provedbe, što će posljedično utjecati na postizanje većeg učinka u provedbi.

Također, povećat će se vidljivost Sheme i svrhu njezine provedbe kod učeničke populacije, uvođenje ugovornih odnosa između obrazovne ustanove i dobavljača te uvođenje najviše prihvatljive cijene proizvoda koji se distribuiraju sa svrhom transparentnog i svrhovitog korištenja proračunskih sredstava i slično.

Inače, osnivači škola i dobavljači koji žele sudjelovati u Školskoj shemi iskazuju svoju spremnost na sudjelovanje prijavom na Javni poziv koji se objavljuje na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije 25. kolovoza u godini u kojoj započinje školska godina.

Javni poziv iz stavka 1. ovoga članka ostaje otvoren:

  • do 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi,
  • tijekom cijele školske godine za iskaz interesa dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi.

Osnivač škole, sa svrhom prijave za sudjelovanjepopunjava obrazac Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u školskoj shemi - zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za mjeru Distribucija i/ili isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, u okviru kojega Agenciji za plaćanja dostavlja popis škola koje žele sudjelovati.

Dobavljač, sa svrhom prijave za sudjelovanje , popunjava obrazac Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi Picture 9829- dobavljači.

Agencija za plaćanja prije donošenja Odluke o odobrenju podnositelja zahtjeva za potporu za mjeru Distribucija i/ili isporuka voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a najkasnije 5. listopada u godini u kojoj započinje školska godina, na svojim mrežnim stranicama objavljuje Popis osnivača školskih ustanova sa školama koje su iskazale interes za sudjelovanje.

"Ako se utvrdi da podnositelj zahtjeva za potporu ne poštuje obveze koje proizlaze iz sudjelovanja u Školskoj shemi, Agencija za plaćanja će suspendirati ili povući odobrenje podnositelju zahtjeva za potporu", navode u e-savjetovanju.

U slučaju odustajanja škole od provedbe Školske sheme kojoj je razdijeljen iznos prava na potporu Odlukom o odobrenju osnivača u skladu s člankom 7. stavkom 1. ovoga Pravilnika, Agencija za plaćanja će umanjiti iznos prava na potporu razmjerno preostalom razdoblju trajanja ove sheme od dana zaprimanja obavijesti o odustajanju.

Više o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 22. srpnja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Školska shema Nacionalna strategija E-savjetovanje Pravilnik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.