• Nepoštene trgovačke prakse
  • 25.05.2019. 13:30

Pravednost u lancu opskrbe hranom: EK predlaže veću transparentnost cijena!

Predloženim mjerama obuhvatit će se sektori mesa, jaja, mliječnih proizvoda, voća i povrća, ratarskih kultura, šećera i maslinova ulja

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 501
  • 40
  • 0

Nakon što je zabranila nepoštene trgovačke prakse i poboljšala suradnju među proizvođačima, Komisija predstavlja treći element za povećanje pravednosti u lancu opskrbe hranom povećanjem transparentnosti u izvješćivanju o cijenama u cijelom lancu. 

Europska komisija podnijela je jučer, 22. svibnja prijedlog o pružanju podataka o određivanju cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u lancu opskrbe hranom.

Kako povećati povjerenje u pošteno poslovanje?

Iz razlike u kupovnoj i prodajnoj cijeni mogu se iščitati podaci o posredničkim troškovima (prijevoz, osiguranje, skladištenje itd.) između prodavatelja i kupca. Veća transparentnost dovela bi do boljih poslovnih odluka i povećala povjerenje u pošteno poslovanje u različitim fazama lanca opskrbe hranom. Pristup pravovremenim i lako dostupnim podacima o kretanjima na tržištu ključan je i za konkurentnost na globalnim tržištima.

"Komisijin je prioritet jačati položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. Povećanjem transparentnosti tržišta omogućit će se jednak pristup podacima i pružiti jasniji podaci o cijenama te tako postići veća pravednost i uravnoteženost lanca opskrbe hranom. Tim će se novim propisima dopuniti nedavno donesena direktiva o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi te osnažiti slabiji i manji sudionici u lancu opskrbe hranom. Njihovo je uvođenje odraz znatne potpore javnosti u cijelom EU jačanju uloge poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom", rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Veća transparentnost dovela bi do boljih poslovnih odluka i povećala povjerenje u pošteno poslovanje u različitim fazama lanca opskrbe hranom.

Otključava se "crna kutija"

Bez obzira na to što postoji velika količina podataka o kretanjima na poljoprivrednim tržištima (cijene, količine proizvodnje, zalihe itd.), gotovo uopće nema tržišnih podataka o drugim ključnim tržištima u lancu opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, odnosno o onima između poljoprivrednika i potrošača na razini prerade hrane i maloprodajnoj razini. Ta asimetrija informacija između poljoprivrednika i drugih dionika u lancu opskrbe hranom stavlja poljoprivrednike u znatno nepovoljan položaj na tržištu i narušava povjerenje u pošteno poslovanje. Nedostatak podataka o tržišnim kretanjima za prerađivače i trgovce na malo naziva se "crna kutija" lanca opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Ovim se prijedlogom ta kutija otključava, izvijestila je Europska komisija.

Predloženim mjerama obuhvatit će se sektori mesa, jaja, mliječnih proizvoda, voća i povrća, ratarskih kultura, šećera i maslinova ulja. One se temelje na postojećim sustavima i postupcima za prikupljanje podataka kojima se koriste gospodarski subjekti i države članice za dostavu tržišnih podataka Komisiji, uz sada šire područje primjene. Svaka će država članica biti odgovorna za prikupljanje podataka o cijenama i tržištu.

Kada prijedlog stupa na snagu?

Komisija preporučuje državama članicama da odaberu najisplativiji pristup i ne budu usmjerene na mala i srednja poduzeća u cilju smanjenja administrativnog opterećenja. Države članice Komisiji će dostavljati podatke, a ona će omogućiti praćenje na svojem portalu za podatke o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i tržišnim opservatorijima EU-a. Bitno je da podaci iz država članica budu točni i pravovremeno dostavljeni.

U skladu s Komisijinim postupcima bolje regulative, prijedlog se stavlja na javnu raspravu na razdoblje od četiri tjedna. Nakon toga će ga donijeti Europska komisija, a stupanje na snagu planirano je šest mjeseci nakon njegova donošenja.

Komisija je prošle godine predstavila prijedlog o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a suzakonodavci su o tome glasovali u travnju 2019. Tim novim propisima svi će europski poljoprivrednici te mali i srednji dobavljači biti zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Transparentnost cijena EU Trgovine Lanci opskrbe hranom Nepoštene trgovačke prakse


Autorica

Karolina Rastija

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi