Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Opoziv proizvoda
 • 10.12.2016. 10:30

Povlače se hrvatske jabuke i belgijska svinjetina

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, Clever jabuka zelena delišes i svježeg mesa svinjetine!

Foto: pixabay.com, Jill
 • 5.649
 • 662
 • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, proizvodnja 2016., kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,056 ± 0,014 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Povlačenje i opoziv proizvoda - Jabuka crveni delišes

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga 2016. godine u maloprodajnom objektu VICTA d.o.o., Spinčićeva 2b, Split.

U skladu s Zakonom o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013) utvrđena količina klorpirifosa u/na jabuci (0,056 ± 0,014) prelazi postavljenu MDK vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika zaključuje se da ostaci klorpirifosa predstavljaju akutni rizik za zdravlje ljudi konzumacijom plodova jabuke.

Dodatni podaci o proizvodu:

 • Proizvođač: MOSLAVINA VOĆE d.o.o., Trnošćica bb, Dugo selo
 • Distributer: DRAGICA obrt za trgovinu, Kamen, 4. gardijske brigade 47, Split
 • Stavlja na tržište: VICTA d.o.o., Split
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska

O opozivu svježeg mesa koje se više ne nalazi na tržištu

Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimlno dopuštene količine kako je utvrđeno Uredbom (EU) 37/2010 te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi.

Životinje su u Belgiji zaklane dana 07.11.2016., a obavijest je nadležnom tijelu RH upućena 06.12.2016. Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirao MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt je odmah pokrenuo opoziv od potrošača. Obavijest subjekta dostupna je na sljedećoj poveznici.

MM Mesna industrija u svom priopćenju navodi da je meso distribuirano na hrvatsko tržište 11. studenog, te da se opoziv odnosi na sljedeće proizvode:

 • Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR
 • Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110

Povlačenje i opoziv proizvoda - Clever jabuka zelena delišes

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Clever - jabuka zelena delišes, pakirano u vrećice po 2 kg, bar kod, 3859889652865, LOT broj L4604, proizvodnja 2016., kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,049 +/- 0,012 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga 2016. godine u maloprodajnom objektu Billa d.o.o., Spinčićeva 2j, Split.

Dodatni podaci o proizvodu:

 • Proizvođač: Fragaria d.o.o., 5. Ravnice 2, Zagreb
 • Stavlja na tržište: Billa d.o.o., Zagreb
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska

Foto: pixabay.com, Jill67


Tagovi

Opoziv proizvoda Crvena jabuka Svinjsko mese


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo ljepote za tmuran dan. Za više zavirite u galeriju našeg Hrvoja Škergata https://www.agroklub.com/agrogalerija/polja-makova-16943/