Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 24.02.2014. 16:00

Poskupljenje maslinovog ulja za 26,8%

2014. godina donijela nam je brojna poskupljenja, od mlijeka, maslinovog ulja i krumpira, pa sve do stočnih proizvoda

Foto: freedigitalphotos.net
  • 182
  • 15
  • 0

U moru poskupljenja koje nam je donijela 2014. godina maslinovo ulje doživljelo je najveći porast cijene i to za visokih 26,8 posto. Uz maslinovo ulje, veće iznose na računima nose i krumpir, mlijeko, stočni proizvodi, sjeme i sadni materijal, gnojiva, ali i brojni drugi.

Podaci sa Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako su prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2012. godine bile manje za 13,9 posto.

Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile niže za 1,7 posto, dok su cijene biljnih proizvoda smanjene 19,5 posto. Prema podacima DZS-a, cijene žitarica u četvrtom su tromjesečju lani u odnosu na isto vrijeme 2012. godine smanjene za 37,8 posto, povrća za 1,9 posto, voća za 15,6 posto, vina za 5 posto te konzumnih jaja za 12,1 posto.

Statistika također bilježi rast cijena krumpira, uključujući i sjemenski krumpir, za 6,5 posto, dok se najveći rast, za 28,6 posto, bilježi kod maslinova ulja. Porasle su i proizvođačke cijene mlijeka i to za 14,9 posto te stočnih proizvoda za 9,1 posto.

Što se tiče cijena žive stoke i peradi u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen je pad cijene ovaca i koza za 2,3 posto, goveda za 2,7 posto, svinja za 6,9 posto te peradi za 11 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji su pale za 6,1 posto.

Pritom su cijene stočne hrane pale za 18 posto, dok su cijene sjemena i sadnog materijala povećane za 7,4 posto. Poljoprivrednici su u četvrtom tromjesečju lani manje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 11,4 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2012., a energije i maziva za 0,5 posto manja.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Poskupljenje Cijene Maslinovo ulje DZS Žitarice Mlijeko Vino Stočna hrana Krumpir


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]