Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 19.05.2019. 09:00

Poskupljenje cijena hrane u svijetu

Cijene hrane na međunarodnom tržištu porasle su u travnju za 1,5 posto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mliječnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutraliziralo pad cijena žitarica.

Foto: Bigstockphoto/leaf
  • 925
  • 65
  • 0

Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu, FAO, objavila je svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju, nakon pada zabilježenog u 2018. godini.

Cijene hrane na međunarodnom tržištu porasle su u travnju za 1,5 posto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mliječnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutraliziralo pad cijena žitarica.

Indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene cijena proizvoda poput žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je 170,1 bod prošlog mjeseca, u odnosu na najviše istraživan podatak za ožujak, koji je iznosio 167,5 bodova.

Taj indeks u travnju bio je na svojoj najvišoj razini od lipnja prošle godine, ali još za oko 2,3 posto ispod razine od prije godinu dana.

Glad i dalje pogađa preko 100 milijuna ljudi širom svijeta

Predviđeni rast cijena prehrambenih proizvoda

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 5,2 posto, u odnosu na vrijednosti iz ožujka, što je četvrti uzastopni mjesečni rast, uzrokovan velikom potražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mlijeka u prahu i sira.

Indeks cijena mesa porastao je za tri posto na mjesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja također su u porastu, ali je indeks žitarica prošlog mjeseca pao za 2,8 posto.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svjetska proizvodnja žitarica za ovu godinu iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7% više u odnosu na razinu od prošle godine, kada je proizvodnja pala.

Glavne žitarice - pšenica, kukuruz i ječam trebale bi najviše utjecati na povećanje proizvodnje strnih žitarica, s očekivanim godišnjim rastom proizvodnje od 5 posto, odnosno 2,3 % i 5,4%.

Roboti će nas spasiti od gladi?

"Opuštena" ponuda i potražnja za žitaricama

Rane procjene ukazuju da je svjetska proizvodnja žitarica dostigla novi rekord od 2.722 milijuna tona u 2019. godini, što je porast od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema novim trendovima u potražnji za žitaricama, očekuje se da će međunarodni plasman žitarica dostići novi maksimum, povećavajući se za 1,5 posto u narednoj godini.

Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica porasti za 1,1 posto dok će se potrošnja riže povećavati čak i brže. Također, očekuje se da će potražnja za žitaricama za stočnu hranu i industrijsku upotrebu, biti još intenzivnija. Na osnovu tih predviđanja, svjetske zalihe žitarica bit će neznatno smanjene tijekom 2019. godine, na 847 milijuna tona, što će rezultirati malim padom globalnih zaliha žitarica.


Izvori

FAO


Tagovi

Cijene mesa Cijene mlijeka Međunarodno tržište Tržište žitaricama FAO


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.